Влезе в сила присъдата на Елена Поптодорова
за кражба на козметика



 

Бившата посланичка на България в САЩ беше хваната да краде на летището във Варшава

При преминаване на граничен контрол Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у нея.Елена Поптодорова скрила крема под палтото си, Действията й са запечатани от камерите

„Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кражбата на крем от летището във Варшава влезе в сила вчера, в сряда.“ `(14 февр. 2019) – съобщи за в. „Монитор“ съдебният репортер от TVN Warszawa Пьотр Махайски.

Това се случи, след като Окръжният съд във Варшава отхвърли протеста на прокуратурата и остави в сила наказанието, постановено от първоинстанционния съд през октомври м. г. – условно прекратяване на производството с едногодишен изпитателен срок – опция, предвидена от полския НК.

Елена Поптодорова беше задържана на летище „Фредерик Шопен“ на 27 февруари 2017 при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището.

От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава – Охота става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26.

Всички действия на Елена Поптодорова и движението ѝ са проследени с камерите за наблюдение.

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея, се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото, с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10:27 излиза от магазина.

Шест минути по-късно влиза в зоната „Не Шенген“, а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на снимките, приобщени към делото не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор. В защитната си теза, вече у нас тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена, след като позвънила майка ѝ.

В 17:00 часа е установена кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е идентифицирана още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е установено, че има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари.

Същия ден около 16 часа при преминаване на граничен контрол на летището Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче на крема не е било дори повдигнато, липсвала е само кутията.

Българката пожелала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябваше съдът да го одобри, защитата и представи отказ от споразумение и настоя делото да се гледа по същество.

„Това е класически случай, който отговаря на изискванията за условно прекратяване, коментира мотивите за потвърждаване на първоинстанционната присъда съдия Данута Грунвалд. Като смекчаващо обстоятелство беше приет фактът, че „лицето на 60 и няколко години е живяло до този момент безупречно“.

Източник: Епицентър

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter