Внимание: тролове, атакуват в глутници


Радина Ралчева
Радина Ралчева -член на УС на  Българското дружество за връзки с обществеността

Професионалистите в комуникационната сфера наблюдаваме от известно време този тревожен процес, който не е български патент. Проблемът е глобален, имаше няколко глобални кампании, които се реализираха не без помощта на фалшиви новини, използването на недостоверна информация и те доведоха до определени резултати, които и досега са спорни. Говорим за кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС и президентската кампания в САЩ.

Неслучайно те са изключително противоречиви и там се видя в голяма степен какво могат да причинят практики в комуникационното пространство, които не са етични.

Когато използването на грешна информация не бива санкционирано, то постепенно се превръща в нещо естествено, приемаме го и става норма. Хората отвикват да проверяват информацията, която четат, и още по-лошо – която споделят. Така всеки линк, който споделяме, ни прави част от процеса. Ние имаме отговорността да внимаваме да не споделяме фалшива информация. Троловете са много неприятна и опасна практика, която най-много се вижда по време на предизборни кампании, защото там комуникационният интензитет е висок. Но тя не е ограничена само в тези кампаниии затова нашите пет най-големи професионални организации в сферата на комуникациите в страната неслучайно приехме декларацията, в която заявяваме, че съзнаваме опасността от използването на тролове.

Троловете са хора, които са организирани и платени. Това е бизнес. И когато вие напишете някакъв статус, те имат ключови думи, изрази, по които се активират и на които реагират. Когато вие напишете нещо във форумите – коментаторските в медиите, в социалните мрежи от интернет пространството, настава изкривяване на цялата информационна среда. Тези хора започват да пишат неща, за които им се плаща. Това са недействителни профили, използвани само и единствено за тази цел, зад които стоят определени хора. Ние трябва да се научим да ги познаваме. Обичайно това са новосъздадени профили, зад които няма ясна идентификация. Т.е. не виждате снимка на човек, а на произволно избрани себукти или снимка на лице или части от него, което не се вижда. На тези профили обичайно няма лично съдържание, ако зад тях стои истинско същество, а не трол, има лично съдържание, разказва се нещо за живота. А на тези профили такова няма, има обикновено публикувани картинки, новини, линкове към тема, която тролът защитава.

Тролът има малко живи приятели – между 50 и 150 – много от които подобни на тях. Естествено, няма никаква гаранция, че човек с такъв профил е трол, но ние сме открили тези минимум общи характеристики и ги наблюдаваме. Трябва да се знае още, че тези хора работят на глутници. Никога не идва само един. Когато хората станат жертва на трол-атаки, идва първият на вашата стена под нашия постинг и започва да пише, след него веднага се присъединяват още няколко, за да създадат усещането за доминация и за създаване на усещането за преобладаване на привържениците на противното на вашето мнение. Това не е вярно и хората трябва да си дават сметка, че не комуникират с живи хора, а с други, които са на работа.

Източник: bnr.bg/plovdiv

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter