Външните министри на ЕС без единна позиция за Западните Балкани


Външните министри на Европейския съюз (ЕС) не заявиха единна позиция в четвъртък по предложението на Европейската комисия (ЕК) за разширяване на съюза със страните от Западните Балкани, съобщава Ройтерс.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че е „много разочарован“ от тази цел, допълвайки, че първите две страни (бел. ред. Сърбия и Черна гора ) от общо шестте кандидати от Западните Балкани трябва да бъдат приети още през 2022 г.

Германия обаче, водещата сила на ЕС, никак не е склонна на подобни избързвания. Според словенския външен министър Карл Ерявец дори 2025 г. „не е реалистична“. Според него страните от Западните Балкани се нуждаят от повече време, за да уредят споровете си и да изпълнят критериите за членство в ЕС.

Пак отиваме на „обучителна“ война в Ирак

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов потвърди, че българи отново ще бъдат част от “обучителна мисия” на НАТО.

Трябва да се припомни, че при предишната ни “мироопазваща” мисия, 15 г. след която мир в арабската република все още няма, загинаха доста български мъже в разцвета на силите си, въпреки че уж рискове нямаше. Бяха потрошени и половин милиард лева пари на данъкоплатците за целта.

Сега НАТО одобри тренировъчна мисия в Ирак. Контингентът на НАТО се пренасочва от бойни операции към обучение на местните военни части. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Солтенберг по време на двудневната среща на министрите на отбраната от Алианса, на която участва и Красимир Каракачанов.

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

Министър Кирил Ананиев е поискал оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев. Това каза пред журналисти самият министър.

По думите на министъра на здравеопазването, Плочев постъпил некоректно, тъй като не е информирал Надзорния съвет и него за писмото си до Народното събрание. В писмото се казва, че НЗОК има задължение към чужди здравни фондове в размер на над 271 млн. лв.

Повод за изказването му стана декларация от името на БСП. в която се посочва, че с писмо до НС директорът на Здравната каса предлага да бъде извършена “актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв.“

Министър Ананиев каза, че е разбрал за писмата на Плочев в сряда, по време на заседанието на правителството. Затова министърът веднага поискал оставката на Плочев, а той го излъгал, че подписът на писмото не е негов. След направена проверка обаче извъртял, че е подписал писмото без да чете текста.

“Ако Плочев откаже да даде сам оставка, парламентът може да реши да го освободи”, коментира министърът.

Един депутат взема на месец колкото всичките жители на видинско село!

На фона на последното съобщение на статистиката (вж. коментара на Григор Лилов), на фона на минимална пенсия от 200 лв., минимална заплата от 510 лв. и средна заплата в обществения сектор от 1180 лв., депутатското възнаграждение се вдига от 3243 лв. на 3540 лв.

Увеличението се дължи на методиката за определяне на възнагражденията на народните представители. Заплатите на избраниците ни са равни на три средни заплати в обществения сектор през последния месец на всяко тримесечие, показват данните на Националния статистически институт.

Това е поредно увеличение на депутатските заплати, след като преди три месеца те се вдигнаха със 141 лева. Сумата от 3540 лв. се надхвърля при участие в парламентарните комисии. При участие в парламентарните комисии депутатите вземат много повече от 3540 лв., при груби изчисления – поне още 2000 лева. (Заглавието е по публикация в ZovNews.com)

Новината, която беше обявена за фалшива

Бойко Борисов – с шанс да получи руско гражданство

Мария Захарова, официален говорител на руското Министерство на външните работи коментира изказване на Бойко Борисов, съобщи ТАСС. Тя отговори на въпрос на Борис Анзов (с български корени) журналист от “Медия Мост България“

„Бойко Борисов има шанс, той може да получи руско гражданство и да гласува на президентските избори в Руската федерация”, каза Захарова.

И добави с ирония: „Понякога мечтите се сбъдват”.

Коментарът на Мария Захарова е по повод изказването на българския премиер по време на представяне на българското европредседателство в Брюксел в началото на февруари. Тогава Бойко Борисов каза: „Нали знаете, две неща не може да избира човек – родителите си и президента на Русия”.

Бел. на ред. на Анализи.бг: Как новината се оказа повече от истинска (вж. запис на изявлението).
По информация на Kanal-3.bg, Bgonair.bg, 24rodopi.com, Investor.bg, 19min.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter