Българският гений
В стремежа си по “матросовски”* да брани ГЕРБ, Харалан Александров си чопна от афоризъм на Елин Пелин


Гледам Харалан-Александровите неистови усилия да ни убеди, че корупция няма – само масово завистлив и лош народ…, коментира във фейсбук профила си  Весислава Танчева:

Гледам и се убеждавам, че по-тъпо от това, да пратиш Гърневски да дрънка за руска атака срещу Цв.Цв., е да пратиш социален антрополог да обижда избиратели в сутрешен праймтайм.

Пак питам, какво друсате там, в централата на ГЕРБ? Почвам да си мисля, че имате задача умишлено да загубите евроизборите?

Или ви е все тая, защото Цв.Цв. вече е отпечатал нужните протоколи. В един екземпляр?

Социалният антополог Харалан Александров съвсем не е оригинален в своите умозаключения за българския народ. Още през 1949 година в беседа с писатели Елин Пелин изрича горчивите думи:

Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта…

Очаквал ли е несретният Пелинко, неговата житейска философия, тънкото му светоусещане и усет към българската народопсихология, обичта му към българския народ да бъдат въвлечени в кризисен пиар, който да брани героите на пладнешка политическа злоупотреба с власт?

*Александър Матросов е съветски военнослужещ. През Втората световна война в сражение, Матросов се хвърля пред амбразурата на хитлеристко укрепление и я закрива с тялото си, като по този начин не позволява на картечницата да продължи обстрела. С цената на живота си дава възможност на батальона си да се вдигне в атака и да обезвреди противника. За разлика от Александър Матросов, който се е сражавал за родината си, днешните „матросовци“ се хвърлят да затулват медийните амбразури, като по този начин не губят живота си, а повишават цената на жизнения си стандарт.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter