Де го чукаш, де се пука…
Глас от протестите към обявилите протестна готовност полицаи
Въобще, ако трябва честно да говорим, трудно ще се сетя за друга полиция по света, на която толкова дълго и толкова систематично да се пречи да си върши работата!


Весислава Танчева

Снимка БГНЕС

Не знам дали си спомняте, но ГДБОП постоянно бърка адресите за нахлуване. Кога етажа, кога входа, а сега цял блок сбъркали.

Единственият, на когото помня да са се извинили публично, беше певецът Красимир Аврамов, проснат по очи в едно ранно утро на 2010, защото баретите нахлуха един етаж под правилния апартамент на заподозрян по “Недосегаемите”.

На този фон чувам, че полицаите протетстират, защото МВР не е сред онези хипер-ултра-турбо важни държавни институции, които заслужиха 30%-тно увеличение на заплатите от 1 август, защото са в челните редици на борбата с CoviD-19. Там са:

–  Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол,;

–  Национален институт за помирение и арбитраж;

–  Държавна комисия по стоковите борси и тържищата;

–  куп други държавно-административни развъдници на калинки, за чието съществуване научихме именно заради това увеличение,

но МВР не е

Нито една дирекция, нито един отдел. Даже и клетниците, дето цяло лято висяха по Царя и “Дондуков”, лице в лице с хиляди не особено предпазливи граждани на протест, и те не са.

Да, знам, че сред висящите имаше истински изроди, знам, че някои от тях си избиват комплексите над невъоръжени и беззащитни хора. Знам, че има и откровени психопати с боксове и чукове по джобовете.

Но не ми е приказката за тях.

Приказката е за ония неориентирани несретници, които често нахлуват в домовете на невинни спящи хора, защото ориентацията им е по… Google Maps!

Не по данни от разследване, наблюдение и заснемане, а по “мапса”.

Ще кажете, че гледам много филми и все американски. Не е вярно, гледам също френски, италиански, британски, немски, унгарски и какви ли още не.

Никъде не видях тежко въоръжени полицаи да ползват личните си телефони за ориентация при спец-акция! Никъде не видях хора без компютри и интернет в офиса да разследват милионери в поршета! Не видях да купуват хартията за принтерите, че да могат да си разпечатат заповедите за задържане и протоколите от разпитите. Не видях ченгета на улицата да си купуват сами обувките към униформите. Не видях някому да липсват бензин за патрулката, столове в кабинета и крушка в тоалетната…

Въобще, ако трябва честно да говорим, трудно ще се сетя за друга полиция по света, на която толкова дълго и толкова систематично да се пречи да си върши работата! Елементарната, всекидневна работа.

И в същото време, трудно е да се намери друга такава каца без дъно, чучната насред пясъчна пустиня, като българското МВР!  Каквито пари и проценти да наливаме в нея, никакъв ефект няма да има, докато не я преместим на твърда почва и не и запушим дъното!

Това означава тотална реформа – от последното РПУ в махалата, до кабинета на министъра, че и кабинета на ресорното вице. Това означава съвсем нова политика в сигурността, с нови хора, по възможност – мислещи едно поколение напред, не един мандат.
Съжалявам, но не виждам такива искания откъм планирания полицейски протест! Не виждам да настояват за реформа, а 30 % няма да променят факта, че са почти безполезни в основната си мисия – да осигурят спокойствието и неприкосновеността на гражданите и тяхната собственост. И 300% няма…

Бих подкрепила всяко изокване откъм МВР, което настоява ръководството да им осигури възможност просто да си вършат ежедевната работа

Трайно да я осигри, не само до изборите…

Бих искала да видя РПУ-тата чисти, прясно боядисани, окабелени, с нови бюра, техника и мебели, с работещо оборудване и снаряжение, със здрави коли и човешки условия в арестите. Искам полицаите да не работят извънредно, да могат да си ползват отпуските, да имат по няколко чифта здрави униформи и да дават ежедневни поводи за уважение и респект.

Т.е. искам същото, което 90% от полицаите искат, сигурна съм! Ами да ни помогнат да го постигнем заедно тогава!

Първо, оставки на всички, които пречат на реформите в правосъдието и сигурността, които поддържат корупцията и беззаконието. Първо политическа промяна, нов парламент (ако се наложи – няколко!), нов кабинет (ако трябва – няколко), нови цели и национални каузи и тогава аз ще дойда на всеки ваш простест, с който искате конкретни промени в политиките, които регулират работата и живота ви, уважаеми господа полицаи!

Обещавам!

Прочетено във фейсбук профила Vessislava Tancheva

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter