Грешка беше, че България не участва в преговорите за името на Македония


Велизар Енчев

Шест публикации на тема „името на Македония“

След като обиди президента Георге Иванов, Борисов ще откаже ли всякакъв контакт с лидера на опозиционната „Нова демокрация“ заради съпротивата му срещу договора за името на Македония

В грубо нарушение на всички дипломатически норми и елементарната вежливост в международните отношения, премиерът отказва предварително договорена среща с македонския президент, за да не обиди премиера на Македония, който е в тежък конфликт с Георге Иванов заради споразумението за името с Гърция.
По тази сбъркана логика Борисов ще откаже ли всякаква комуникация с лидера на опозиционната „Нова демокрация“ Мицотакис, който е главният противник на премиера Алексис Ципрас по спорното споразумение със Скопие?
Отговорът на въпроса е прозрачен: Борисов никога няма да си позволи подобно дипломатическо хулиганство към лидера на „Нова демокрация“, защото са съпартийци в Европейската народна партия (ЕНП).
Лесно е да се перчиш на безобидния Георге Иванов, чийто президентски мандат изтича, пълномощията му на държавен глава са чисто символични, а и е силно недолюбван от Брюксел и Вашингтон заради съпротивата му срещу договора с Гърция.
Борисов наистина ще влезе в историята, както тръбят неговите трубадури. Ще влезе в дипломатическите ни летописи със сервилните си поклони и прегръдки с големите и с ритането по глезена на малките.
В новата дипломатическа история на България няма такъв срамен инцидент – министър-председател грубо да откаже среща с гостуващ чужд президент, защото не го харесва и за да се хареса на политическия му опонент.
Това ли е истинското лице на „обединителя“ на Западните Балкани?
Срамът обаче е за България!

13 юни

Стратегическа грешка е, че България не участва в преговорите за името на Македония. По-голямата новина е снощната декларация на министерството ни на външните работи, в която се казва, че това име не може да представлява териториална претенция за България, както и не може да представлява претенция за историята, културата и идентичността ни. Тази декларация е “след дъжд, качулка”, тъй като с подписването на договора на 1 август за добросъседство с Македония сме признали кражбата на историята ни. Тази декларация е основание за оставката на външния министър Екатерина Захариева, защото вместо сега да искаме тези гаранции, ние можехме да се включим в преговорите за името на Македония. Това е провал за външната ни политика. Нито НАТО, нито ЕС са поискали да подписваме договора за добросъседство.

12 юни

“Не е грешка географското понятие в името на Македония. В договора за добросъседство имало гаранции, че югозападната ни съседка няма да има претенции към нас. Няма лошо да се споменават общите исторически личности”, заяви в НС депутатът на ВМРО Юлиян Ангелов…

Ангелов, географското понятие “Северна Македония” е открита териториална претенция към България, защото включва в себе си не само Вардарска, но и Пиринска Македония.

Каква ирония на съдбата! Както комунистът Горбачов предаде комунизма, така водачът на ВМРО жертва българската кауза в Македония.

Заради министерско кресло Каракачанов се отрече от идеалите на ВМРО. При това нито НАТО, нито ЕС искаха да подписваме капитулантския договор със Скопие. Те искаха само да не налагаме вето на членството на Македония в пакта.

Няма никакво съмнение: ВМРО е в ръцете на национални предатели!

7 юни

Вече 26 години продължава сагата с името на Македония. Натискът върху гръцкия министър-председател Алексис Ципрас не е само от НАТО и ЕС, а и от гръцката опозиция, в лицето на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, който направи серия от изявления, които мога да характеризирам като пробългарски. Той настоява да не се споменава изобщо в това споразумение и да бъдат елиминирани термини като „македонска националност“ и „македонски език“ – нещо, което нашите политици в сегашното правителство не смеят и да помислят да кажат.

Стратегическа грешка, че не поискахме в самото начало да участваме като трета страна в преговорите за името на Македония. Ако се приеме името „Северна Македония“.

Както и ако се казва Охридска архиепископия – това ще е жесток удар по българските исторически национални интереси. Двоен удар – Северна Македония включва в състава си Вардарска и Пиринска Македония. Още по-предизвикателно и провокативно беше искането на Зоран Заев за Република Илиндеска Македония – това беше директен удар по сърцевината на българската национална идея.

След подписването на договора за добросъседство между България и Македония България понесе много удари в гърба. Един от тях е съставът на македонската част от смесената българско-македонска комисия – и тримата представители от Македония са открити антибългаристи в експертно-исторически план.

Аз разчитам на състава на българската комисия, но се страхувам да не би тази българска комисия да последва примера на българското правителство, което капитулира пред НАТО. Заради НАТО-вското членство на Македония вдигнахме бялото знаме и предадохме на македонистите всичко, за разлика от гърците.

Но не се страхувам толкова от споразумението между Гърция и Македония, макар че ще е много неприятно, ако се приеме името Северна Македония –повече се страхувам от споразумението между Вселенската патриаршия и Македонската православна църква с посредничеството на премиера Заев. Това ще бъде кинжален удар в сърцето на българската история“.

31 май

Македонският премиер Зоран Заев извъртя пореден номер на софийския си приятел и обяви, че почти е договорил с гърците името „Република Северна Македония“. Ако Скопие и Атина наистина се обединят около това име, то е откровена териториална претенция към Пиринския край, който в географско отношение е част от Северна Македония. Седмица по-рано Заев упорито настояваше за името „Илинденска Македония“, отлично съзнавайки, че подобно наименование е грозно присвояване на чисто българското Илинденско-Преображенското въстание от 1903-та.

Заради натиска от НАТО и ЕС, Борисов даде всичко, което поиска Заев, но получава шамар след шамар от скопския си колега. За разлика от отстъпчивия Борисов, Алексис Ципрас твърдо държи на това условие: Ако македонците искат членство в НАТО, да променят конституцията си и премахнат член 49, задължаващ Скопие да обгрижва „македонските малцинства“ в съседни държави…

20 май

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да приеме името „Република Илинденска Македония“. Докато премиерът Ципрас телефонира на политическите лидери и президента Павлопулос, за да ги осведоми за преговорите с Македония, опозицията изрази опасения, че предложението е иредентистко, тъй като има териториални претенции към Гърция…

Слава Богу, че гърците казват НЕ на „Република Илинденска Македония“! Щото, ако зависи от министрите Каракачанов и Захариева, които вече казаха ДА, те ще приемат и името „Илинденско-Преображенска Македония“.

Не разбирам какво им правят на нашите министри в Брюксел, та са толкова продажни? Купуват ли ги, зомбират ли ги, облъчват ли ги?

Преди 88 години горчивият отговор даде авторът на „Илинден“ – великият Димитър Талев: „Външните, чуждите врагове не бяха толкова опасни, защото те не можеха да затрият окончателно цял един народ. Много по-опасни бяха вътрешните, своите. Ония некадърници, шарлатани и мародери, които бяха заграбили всичко в свои ръце, разпиляваха безразсъдно народния труд, спечеленото с реки от кръв, ръфаха безмилостно народната снага, сееха поквара…“

Ако Талев знаеше, че лидер на ВМРО ще търгува с българската кауза в Македония заради едното министерстване, щеше да счупи перото си. Ако Иван Михайлов види днешния си наследник на „Пиротска“, ще се обърне в гроба.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter