Ядреното буре барут
ГРИГОР ЛИЛОВ: Гръмна “Летящия Чернобил”
Крият експлозия на реактор-микроатомна бомба. Фактите около взрива край Северодвинск. Започнала евакуация на населението?


Григор Лилов

Експлозията на руската “Скайфол” („Skyfall” – названието по класификацията на НАТО на крилатата ракета “Буревестник” с неограничен обхват и малогабаритна мощна ядрена установка) накара хората да се тревожат за качеството на въздуха в района на обекта и далеч отвъд пределите му. Лошо!

Това написа днес в Туитър американският президент Доналд Тръмп. Но засега опасност от радиационно замърсяване на България няма. От 8 август (когато стана експлозията) насам посоката на ветровете в Архангелска област на Русия и района на Северодвинск – непосредствено над земята до 12 000 метра височина е североизточна – т.е. евентуално радиоактивно заразяване ще има над Северния ледовит океан и към Нова земя.

Вероятно в тази връзка руските власти забраниха корабоплаването за срок от един месец в целият район на големия Двински залив, на чийто бряг се намира полигонът.

Ветровете на 30 километра височина обаче духат в западна посока. Ако това се запази, евентуално повишаване на естествения радиационен фон може да се фиксира първо в скандинавските държави след около седмица-две.

Взрив и радиация – известните досега факти

Първите официални съобщения бяха за взрив на граждански кораб. Това съобщи и официалната руска информационна агенция – ТАСС. След това под напора на фактите официалната версия се промени в посока към реалността и се заговори за взрив на платформа при изпитания – неизвестно какви.

Вероятно и това нямаше да се знае, ако не изтекоха данни от АСКРО — автоматизирана система за контрол на радиационната и метереологическа обстановка. В Северодвинск тя заработи в 11:50 местно време и показа гама излъчване до два микросиверта на час. Веднага след това информационните табла по централните булеварди на града бяха изключени и изгаснаха.

Изпитанията са били на специалния полигон на военморските сили на Русия край с. Ниноск – поделение 09703. Официалното название е «45-й государственный Ордена Ленина морской испытательный полигон ВМФ», кодовото обозначение «ноль–девятка». По редица данни инцидентът на 8 август е бил около 9:40 часа местно време. Като стартова площадка за изделието е използвана плаваща платформа – баржа.

На около двадесет и няколко километра по права линия и на шестдесет километра по шосето е град Северодвинск. Населението е около 183 000 души. Чак на петия ден след експлозията официалните руски власти признаха радиационно замърсяване:

Към 12.00 ч. московско (и българско) време на 8 август системите за контрол на радиацията в 6 от общо 8 точки в Северодвинск са регистрирали дози гама излъчване, надминаващи 4 до 16 пъти фоновите стойности за тази територия, съобщи Федералната служба по околната среда Росгидромет.

Според Грийнпис замърсяването е 20 пъти над допустимото. https://greenpeace.ru/…/greenpeace-trebuet-proverki-skachk…/

Според неофициални данни дозите са били значително по-високи

На около стотина километра е още по-голям град – Архангелск. Там повишението на фона по официални изявления е било два пъти. На радиационните карти на Европа изчезнаха всички радиационни данни за Русия, предавани от техните центрове.

По официални данни са загинали 7 души заради „тежки счупвания” вследствие на експлозията и 3 са тежко ранени. Според мен са загинали от радиацията. Показвам картинки на евакуацията на ранените (евакуиращите са с противорадиационни костюми). От видеото, което посочвам, се вижда, че „ранените” ги возят в Москва с линейки, чието луфтове на вратите са облепени с фолио.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPC8N5QmJII
.
Населението в района масово изкупи всичкия йод от аптеките. Ранените се приемат в специализирания московски биофизически център „Бурназян”, който е профилиран в радиационни заболявания и в който навремето лекуваха пострадалите при аварията в Чернобил. Медиците, които първи приеха ранените, също са откарани в Москва за радиационни изследвания.

В района на залива край полигона е фиксиран корабът „Серебрянка”. Той е предназначен за събиране на радиоактивни отпадъци. Информацията е на Джефри Люис – директор на Източноазиатската програма по неразпространение на ядрените оръжия.

Съобщи се за започнала евакуация на населението от района на Ниноск и съседните села. Военните обявиха тази евакуация във връзка с провеждане на някакви военни работи на техни обекти в района.
Цитирам дословно: Нам от руководства Нёнокского полигона поступило оповещение о плановых мероприятиях органов военного управления. В связи с этим жителям Нёноксы было предложено покинуть территорию села с 14 августа – пресговорителят на общината.

Игор Орлов, губернаторът на Архангелска област се опита да опровергае евакуацията по този начин: Това е глупост. Няма никаква евакуация – заяви той пред руските медии. Според него се провеждат „планови мероприятия”, предвидени в такива случаи.
https://www.interfax.ru/russia/672579.

Буревестник като атомна бомба

Има и версии, според които изпитанията са били на ракета “Скиф” – ракета с дънно базиране и ядрен реактор в дълбините на океаните или на „Посейдон” – безпилотна подводница с атомен заряд и двигател.
Но всички данни сочат, че американският президент Тръмп точно е посочил причината за случилото се – инцидент при изпитанията на руската крилата ракета с ядрен реактор „Буревестник”: по руската класификация Индекс ГРАУ — 9М730 или SSC-X-9 Skyfall по класификацията на НАТО.
Това е крилата ракета с ядрен правоточен двигател.
Мининалата година руският президент Владимир Путин официално се похвали, че завършват разработката на този тип оръжие, срещу което няма противодействие.
Видео на “Буревестник”: https://www.youtube.com/watch?v=okS76WHh6FI

Най-вероятно е гръмнал миниядреният реактор на ракетата, който ѝ осигурава хиперзвуковата скорост и неограниченото време на полет.

Доказателствата са много и не само радиационното замърсяване

Още преди инцидента руските официални власти забраниха от 8 до 11 август прелитането на граждански самолети по трасето на полета на ракетата – от Бяло море до Нова земя, като закриха съответните авиационни маршрути. Остров Нова земя е онзи остров, където СССР, а сега Русия, изпитват ядрените си и водородни бомби.

“Буревестник” е атомна бомба и без да носи ядрен заряд.. Атомна бомба е, защото на борда му има ядрен реактор. Ракетата не каца, а се разбива. Разбива се и реакторът. Следва радиационно замърсяване, а при лош късмет – и ядрена експлозия.

Малко история

“Космос-954” е съветски спътник на Земята от системата на морското космическо разузнаване и целеуказване.На 24 януари 1978 года той навлиза в атмосферата и неизгорелите отломки от него падат на територията на Канада и се разпръскват на площ колкото България. Апаратурата на борда се захранва от мъничък ядрен реактор с тегло към тон и половина. Руснаците твърдят, че радиационното замърсяване е незначително, канадците – обратното. Данните сочат, че при намерените отломки и около тях радиоактивността е достигала 200 рентгена на час – умираш си като едното нищо.

И пак история – такъв „Буревестник” е разработван по времето на СССР, започнат е още преди близо 60 години, но тогава са се отказали от него заради особено опасната технология. Последният опит с такъв двигател е някъде през 1985 г.

При експлозията в Неноск е имало е ядрен маломощен взрив и по още едни показатели. Организацията по Договора за всеобща забрана на ядрените опити публикува туит, на който съобщи за фиксиране на сеизмични (2.3 по Рихтер земетресение) и инфразвукови явления, съвпадащи с инцидента на 8 август, които са характерни за ядрен взрив.
Този инцидент обаче е с малки мащаби не само заради специфичния ядрен реактор – несравнимо по маломощен от тези на ядрените електроцентрали.

Според руските военни изпитанията на „Буревестник” са успешни – особено последното през тази година. По американски данни и 13 опита са неуспешни. Последният от началото на тази година според тях е частично успешен. Те считат, че проблемите възникват при превключване от обикновен на ядрен двигател.

И въобще, когато преди година Путин показваше снимки и видео на Федералното събрание, това беше ракета с ядрен реактор.
https://www.youtube.com/watch?v=okS76WHh6FI 

А когато избухна сега, на 8 август, руските власти заговориха за двигател с изотопни източници – много по-безопасен, но негоден да осигури полет.

Официално истината надали ще се научи. Колкото се научи за радиационното замърсяване над цяла Европа в началото на 2017 г., когато също изгърмя реактор – този път на бързи неутрони в Белоярската АЕЦ. В тази връзка ако реакторът на ракетата „Буревестник” е бил със собствено охлаждане, то е било с течен натрий – също като изгърмелия тогава реактор на бързи неутрони БН-800.


Източник фейсбук профила Grigor Lilov

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter