Право, куме, в очи
ДИМИТЪР МИЛИНИЧ: Заровете томахавките, измислете стратегия, която да обсъдим всички заедно!
Коментар за един противоречиво протекъл протест


Димитър Милинич

Уважаеми колеги, убедихте ли се сега, че с викане нищо няма да стане! Просто защото утре ще излязат втори, вдругиден трети….и няма правителство по света, което да променя възнаграждения, след като някой протестира под прозорците му!

Разбрахте ли ,че ни най-малко не трябва да се разделяме,че първо трябва да си стегнем нашите редици и дори да има недоволни, не са фейсбук и медиите мястото, където да се плюем едни-други! И че всичко това се използва срещу нас! Няколко пъти попитах, какво правим след 15.05…? Последваха отговори все едно съм напсувал някой…

Ако позволите да ви кажа слабите места на организацията за протеста:

Почти всяка сряда правителството заседава в Министерския съвет. НО от 10:00 ч. преди обед! Излязат ли протестиращи тогава, все има вероятност някой да се престраши и срещне стях. Миналогодишният протест в събота, беше грешка тазгодишният протест в сряда следобед също беше грешка.

В 14.00ч. вероятността да ви чуят само чистачките на институцията е 80%. То между другото тая държава понякога от чистачки се спасява.

Някой каза, че в Търговище и Русе спели. По кое време да тръгнат хората от тези градове, за да не загубят два дни нон стоп в автобусите, та да са в уречения час в София? Може би трябваше да се организира нощувка в софийски хотели?

Нека Мая Илиева каже не я ли предупредих, че ще размият протеста с футболният мач. Медиите няма да обърнат никакво внимание! Миналата година бяха поне репортерите от различните национални медии, които отразяват здравеопазването. За футболният мач се знае от два месеца-време достатъчно да се промени с ден-два датата за протест!

Национален протест мили колеги се прави много трудно, ама много! Споменах ви в началото,че съм минал през протести на градско ниво,в Пловдив! Голям зор беше да убедя 1500 души да излезем пред сградата!Не повярвахте, нарекохте ме провокатор, трол…

Но тогава използвахме точното време, без други събития в града и медиите, щат – не щат, дойдоха всички пред УМБАЛ “Св.Георги”. После чух коментари из болницата, че съм получил лек автомобил като рушвет, от кой обаче…”ааа, аз така чух”! Никой също така не научи, че започнаха да дават пълните заплати, а не по 20, 30, 15 %…

Така че, заровете томахавките, седнете по места, измислете предложения, стратегия и да ги обсъдим всички заедно…без да се обиждаме, нагрубяваме и да гледаме управителните съвети на БАПЗГ в София и по места,като прокажени!

БАПЗГ е съсловна организация, не е синдикална

Всеки път всеки път управляващите се измъкват с това. Борбата беше да ни приемат за редовен договарящ партньор по колективния трудов договор. Бяхме доста близо до тази победа. Сега тази възможност се отдалечи. Промени може да има в медицинското съсловие, само ако са подплатени със закон. Обещанията на министри и други ми звучат като: “еййй аз сънувах, от утре съм крал Артур”. Както е казал народа – кой каквото си надроби, това ще сърба!

Надявам се не възприемате публикацията ми като подигравка,насмешка и т.н.! Ни най-малко целя това!!!

Авторът е  е рентгенов лаборант в УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, коментарът е публикуван във фейсбук групата „Медицински сестри.

Коментарите във Фейсбук:

Pepa Vracheva Имам мнение, което ще споделя и не ангажирам никого с него ! Ето моята гледна точка в отговор на провокативния материал на колегата Милинич.
1. Законодателни промени са необходими и никой от нас протестиращите не би оспорил тази необходимост! Защо не се случват ? Простичко е! Навлизаме в дълбоки води и засягаме много интереси, така че нещата няма как да се случат бързо и лесно!
2. Законът за съсловните организации!
Всички в БАПЗГ, за да бъдем държани по-лесно в подчинение и управление от властимащите! Говорите за единство! Е, как да стане с тази организация при така поставеното и начало? Създадена със закон и лобистка помощ за интересите на определени хора! Образно казано събудихме се една сутрин и…… ЧЕСТИТОООО!…Има професионална организация и си ДЛЪЖЕН да членуваш в нея, ако искаш да практикуваш професията си!
Това ДЕМОКРАТИЧНО ЛИ Е ?
Когато се прави ОБЕДИНЕНИЕ на професионалисти от 13, специфични всяка за себе си професии, трябва да има регламент за обединение почиващ на демократични принципи – РАВНОПОСТАВЕНОСТ между обединените! Тоест, ако трябваше да се обединяваме в обща организация, трябваше представители от всяка професия, при равнопоставеност на гласовете, да участват в изработване на регламентите за обединение и равнопоставеност! Всяка професия е необходима и с право на съществуване, така че аргументи за численост на съсловията за мен са несъстоятелни !
А какво всъщност се случва след създаването на БАПЗГ ? Всяка професия ли е равнопоставено представлявана пред институциите от УС ? Отговорът по този въпрос очаквам от колегите професионалисти – редови членове, а не от УС на БАПЗГ !
Аз ще си позволя да посоча само един конкретен пример, показателен за отношението към професия фелдшер ! Лично почетният председател на БАПЗГ, отразено е в публикуван материал, ЗАЯВИ, че тази професия е отживелица ! Отминало и е времето !!! При такова мнение, как тогава да се приемат претенциите на УС на БАПЗГ, че адекватно се представляват и отстояват правата на професионалистите, които в момента изнасят тежестта на спешната помощ по филиалите в страната ?? Примери мога много да посочвам в подкрепа на моята гледна точка !!! Затова при самостоятелни организации всеки ще си носи отговорността за съдбата на съсловието!
“Обединението”, за което постоянно се говори, какво ни донесе до сега ?
3. Няма нищо общо медийното отразяване на протеста с мача! Хайде да не се заблуждаваме! Гласът на ИСТИНАТА е НЕУДОБЕН! Логично следва по-голямо затъмнение по темата !
4. Протестиращите не били удостоени с отговор на представители от МЗ или……висше поставени лица! Защо сте изненадани? Какво очаквате да кажат заставайки пред нас !! Смислената реорганизация не им се нрави и ….знаем защо! Тогава ….трябва да ни излъжат! Но…..ЯСНО е, че ПОВЕЧЕ НЕ БИХМЕ приели лъжи! Вече сме отворили очи и поели дълбоко въздух, за да кажем НЕУДОБНАТА ИСТИНА НА ГЛАС! Е…..? По- добре да няма отговори и ескалация на напрежението! Съответно протестиращите обидени, обезверени и отчаяни……ще се откажат от позицията си!
Колеги, ще спра дотук! Ще кажа само:
ВИНАГИ ИМА НАЧИН!
Каузата ни е СПРАВЕДЛИВА и трябва да бъде ОТСТОЯВАНА! Нашият глас може да бъде много силен! Ще се сетите как !

Вили Батакчиева Категорично подкрепям мнението на Pepa Vracheva ! С години следим безхаберието на изкуствено създадената т.н съсловна организация ,която ни натика като в обор и ни лиши от възможност да се грижим за професиите си …БАПЗГ е за тотална ревизия и като статут и като финансов одит !

Катя Маринова Поздравления колежки, оставили сте ,,компетентният ,, господин без отговор! Всичко е казано за толкова години, време е за ефективни действия!Вън от БАПЗГ, самостоятелни професионални организации,одит и след това…….. сбогом!

Сдружение Бапзг За да изградим достоверна идея по даден въпрос е добре да го огледаме от няколко посоки. Въпреки, че колежката Pepa Vracheva не счита за необходимо представители на БАПЗГ да дискутират споделеното от нея мнение, ние бихме искали да споделим и нашата гледна точка. Колегата Милнинич апелира за заравяне на томахавките, присъединяваме се към този апел. Слоганът на БАПЗГ е „Заедно успяваме“. Избрали сме това мото не просто, за да има мото, а защото истински вярваме в силата на единението. Неслучайно БАПЗГ се управлява на квотен принцип и всички професии (медицинска сестра, акушерка, фелдшер, рентгенов лаборант, медицински лаборант, рехабилитатор) са представени в ръководните органи на регионално и национално ниво. Постигнатото от БАПЗГ е национален капитал, изграден с многогодишните усилия на мултипрофесионални екипи, които познават Европейските и световни нормативни документи и правят всичко възможно за внедряването им в българската медицинска практика. Бихме искали тук да подчертаем прилагателното „многогодишните”. БАПЗГ е създаена с многогодишни усилия и тези, които от 1993 г. участват в процесите по създаването й със сигурност никога не са имали усещането, че за един ден са се събудили в нова реалност, с нов закон, насила обединени. Естествено е, когато липсва детайлно познание за спецификата на съсловната дейност да се счита, че и сам войнът може да бъде войн. Автономността на различните професии от направление „Здравни грижи“ не се нарушава посредством обединение в едно цяло. Напротив, желанието за разделение в този случай ние разбираме като връщане в изходна позиция и отново влагане на излишен ресурс – човешки, финансов, времеви – в изграждане на нещо, което вече съществува. Действията за разделяне и противопоставяне са в ущърб на професионалистите по здравни грижи, на пациентите и на обществото като цяло. С колежката Врачева споделяме едно мнение, че каузата ни е справедлива и всички усилия си струват, тъй като са насочени към повишаване на професионалния и социалния статус на специалистите по здравни грижи у нас. Много колеги, включително и г-жа Врачева са взели активно участие в разработването на медицинските стандарти. Както до сега, така и в бъдеще, ние ще продължим да следваме мултипрофесионалния подход в нашата дейност. БАПЗГ обединява разлчини професии, това различие е и нашата сила, на която можем да се оповаваме, за да продължим активно да търсим решение на проблемите.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter