ДНЕС СМЕ РЕПУБЛИКА.
НО ЧИСТА ЛИ? СВЯТА ЛИ?



 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

145 г. от обесването на Левски. 19,05 часа. Небето над паметника почерня от черни птици! Поличба?
Снимки и текст Иван Стоименов

Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?. За да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас – това са част от посланията в словото на президента Румен Радев от тържествената церемония пред паметника на Васил Левски в София тази вечер. Стотици хора се стекоха пред мемориала за церемонията-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. Сред официалните лица бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, националният омбудсман Мая Манолова, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, общински съветници и депутати.

“Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здрави основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към свободна и независима България. Свели глави пред паметника, който бележи мястото на онова „бесило славно“, което по срам и по-блясък е с кръста равно да се поклоним в сърцата си пред Дякона и да поискаме прошка. Прости ни Апостоле за суетата, която често ни заслепява. За гордостта, заради която не виждаме доброто в другите. Прости ни, че понякога губим и вяра“, заяви Йорданка Фандъкова.

Пълен текст на словото на президента Румен Радев

“Преди 145 години увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови зърното на свободата, което покълна и роди днешна България. От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме.

Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение. Както други, в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на дякона се покланяме всяка година.

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република. А колко още ще трябва, за да стане тя „чиста и свята“? Това зависи от нас. Това зависи от нашата гражданска отговорност и позиция. Битката за справедливост и законност е задача на всяко поколение.

Нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола.

„Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия“, пише Левски. И още: „Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш“. Тези прости думи описват цялата българска драма. Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата. Но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас. Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи свободата ни. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ.

Неговият блян не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани „с нашите дружни усилия“ да сбъднем идеала на Левски. Заради него, заради себе си и заради нашите деца.

Поклон пред паметта на Апостола на свободата!”

Призракът Сорос, реално трябва да напусне Австрия

Австрийският канцлер Себастиян Курц предостави на Джордж Сорос 28 дни за да закрие своя фонд „Отворено общество“ в Австрия. След като спонсорът наля в него 18 милиарда долара. В противен случай фондът го очакват съдебни искове за „опит да подкопае демокрацията на нацията“, съобщи американския yournewswire.com.

„Призракът на Сорос е най-голямата задача, с която се сблъсква човечеството в света през 2017 година. Той е отличен калмар-вампир, употребява човечеството, неуморно вкарва във фунията пълна с кръв всичко, което мирише на пари, използвайки тези пари за корумпирани политици, журналисти и обществения сектор, и се опитва да създаде свят по свой образ и подобие“, – заяви канцлерът на Австрия.

Близо два милиона са под линията на бедност

2324 лева е издръжката на живот месечно на четиричленно домакинство, пресметнаха от КНСБ. Това са средствата, необходими за основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. За нормален живот всеки от двамата родители трябва да получава не по-малко от 1512 лева.

Според данните на синдиката за последните години разликата в доходите на най-бедните и най-богатите се е увеличила драстично – от 6,1 пъти през 2012 година до 7,7 пъти през 2016 г. – най-високата разлика за страна от ЕС.

Данните на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ показват, че 27,1% от домакинствата са с общ доход на човек до 314 лева, колкото е линията на бедност или близо 1 млн. 955 хиляди души.

45,1% от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност до необходимите средства за живот – или около 3 млн. 253 хиляди души. Само 27,8 процента от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот, което е около 2 млн. души.

Страхът на Орбан: Мюсюлманите ни завладяват, окупират градовете!

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че “християнството е последната надежда на Европа” и че политиците в Брюксел, Берлин и Париж, които насърчават миграцията, “отвориха пътя към упадъка на християнската култура и настъплението на исляма”, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Орбан произнесе вчера годишната си политическа реч, отбелязваща навлизането му в предизборната надпревара, в която той ще се бори за трети мандат на парламентарния вот през април.

Той заяви, че Западна Европа ще бъде завладяна от мюсюлмани и че ислямът скоро “ще почука и на вратата на Централна Европа”.

Петдесет и четири годишният премиер води антиимиграционна политика, която увеличи популярността му, въпреки критиките, че Унгария върви към авторитарен режим, отбеляза Франс прес.

Най-богатият човек в Централна и Източна Европа купи Нова тв 

MTG подписа споразумение да продаде 95% от “Нова броудкастинг груп” на PPF Group – холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания, пише “24 часа”.

Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група – 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. Когато купи “Нова телевизия” през 2008 г. скандинавската група плати 620 млн. евро.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на МTG, днес “Нова” контролира “33% комерсиален дял от зрителите” в българския ефир. Според Линдеман компанията напуска България заради започналото оттегляне от традиционната телевизия и фокусирането върху развлекателния бизнес и предлагането му през онлайн платформи.

По информация на Кмета.bg, YourNewsWire.com, Dnes.bg, Novinite.bg, Facti.bg,

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter