Един не знае,
друг не разбира, трети неинформиран, но иначе са… компетентни



Митко Божков

 

Дните ни са озарени от странни признания и извинения. И то от управленските върхове на бедната ни държавица…

Председателката на Народното събрание направо изумява с волните си публични словоизлияния. В телевизионно интервю тя заяви, че левицата не предлага законопроекти и че още не е внесла своето предложение за отпуските на депутатите.

Преди да говори, Цвета Караянчева редно би било да види какво е истинското положение в управлявания от нея български парламент, а не да плещи каквото й дойде на езика. Основната опозиционна сила „БСП за България“ я принуди да се извини за изречените лъжи. Предложението за решение за промяна в правилника за отпуските на депутатите е внесено, дори е обсъждано в правната парламентарна комисия. Има и постъпили законопроекти.

Има и законопроекти, които не се гледат с месеци, даже някои отлежават и с години, напомни от трибуната на парламента представител на БСП. И иронично вметна: „Само да не се окаже, че е виновен началникът на деловодството, както се оказа, че е виновен шефът на охраната, когато хората с увреждания не бяха допуснати до Народното събрание.“

Как реагира г-жа Цвета? Тя призна, че наистина има внесени от БСП още на 19 април промени в процедурните правила. Благодаря за забележката, но в никакъв случай не може да ме обвините в некомпетентност, с хъс отвърна Караянчева.

И така: и слепият вижда, че можеш да не знаеш какво се случва в командваната от теб институция, макар да се биеш в гърдите, че си компетентен. И то в такава върховна институция каквато е за нас Народното събрание в парламентарната ни република.

Понеже стана дума и за охраната, то в светлините на прожекторите засия и името на заместник – председателя на Народното събрание Емил Христов заедно с поисканата му от „БСП за България“ оставка. По какъв повод? По негово нареждане в сградата на парламента не бяха допуснати протестиращи майки на деца с увреждания. След случилото се Христов се извини с оправданието, че не е разбрал, а решението да не бъдат допуснати било взето от охраната. Забележете това „не е разбрал“! Подписката за оставката събра имената на 80 депутати. От левицата са категорични, че такова поведение на Христов е направо за графата „политическа грешка“.

Покрай него и самата му шефка си навлече „гнева“ на саркастичната Лола Монтеско. В нейния фейлетон четем: „Онзи ден например майки на деца с увреждания се опитаха да влязат в парламента, за да протестират срещу малоумията на държавата, които обричат децата им и тях самите на труден и мизерен живот. Обаче, завалийките, не се облекли подходящо. Каза им го лично председателката на НС госпожа Караянчева, която е известна със стилните си парламентарни костюмчета. В парламентарната институция се влиза само „по официалному“. Не с тениски с протестни надписи (като например „Системата ни убива“) върху тях! Ами права е госпожа председателката. Ще видят депутатите, ще се шокират, ще прочетат надписите, с които протестират срещу работата им, ще загубят апетит, ще ходят недояли на работа. Трябват ли ни на нас още по-гладни депутати? Не, нали.“

Другояче я вижда исканата оставка всезнайкото на ГЕРБ Тома Биков. Според него това било пореден опит на БСП да превърнат техническите в политически грешки, опит за превръщане на парламента в сцена за разиграване на фарсове и гротески. Е, блазе му на ГЕРБ, че си има такъв безочен глашатай!

Ала не само на това станахме свидетели на по-голямата сцена – публичната. Всеизвестно е, че незнанието не е порок за…Бойко Борисов. Той без каквито и да било задръжки ръси своите колоритни „познания“ – където си поиска и пред когото му дойде. „Аз не знаех, че нашето радио има четири оркестъра, те може да станат и пет, и шест. Мислех, че съвсем друга е неговата функция“, откровено говори премиерът ни, коментирайки протестите на музикантите от БНР за по-високо заплащане, за по-достойно възнаграждение за труда. И продължава в свойствения си стил: „Не знам каква я свиркат под моите прозорци, какво се очаква да направя аз. Музиката, която ми свирят под прозореца, не е честна. При цялото ми уважение към тях, сигурно са прекрасни музиканти, ама не може да има 4 или 5 оркестъра. Гвардейците имат, МВР имат. В края на краищата има и пазарен принцип. Изнасят се концерти, купуват се билети и се издържат.“ Дори в Брюксел Бойко Борисов се провикна цяла Европа да го чуе: „Каква е тая работа Българското национално радио да има 4 оркестъра!“.

Един музикант от оркестъра за народна музика сдържано, тактично се произнесе за изявлението на Бойко Борисов: „Вероятно премиерът не е бил добре осведомен от съветниците си и не е наясно, че основната работа на съставите е в студиото, а не пред публика. Колко оркестъра трябва да има едно радио? Въпросът звучи като виц, но не е.“

В медиите се промъкна съобщение, че твърде вероятно е на 24 май 2018 г. пред Народното събрание да има концерт на протестиращите музиканти от БНР.

Та така значи: един не знае, друг не разбира, трети шумно афишира у нас и по света своята лоша информираност. И всички подпечатват изявите си с обща марка – „компетентност“.

Ай да му се не види – що за държава сме?!

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter