Защо парите обичат евреите?


Михаил Абрамович

Евреите се славят с това, че парите ги обичат. Също така имат невероятен бизнес нюх и успяват да натрупат богатства. Какви са техните тайни? Михаил Абрамович се опитва да надникне дълбоко в ценностната система на евреите, в тяхната религия, култура и така успява да извлече 67 златни правила, които евреите следват при правене на бизнес. Описва ги в малка книжка -„Бизнес по еврейски. 67 златни правила“. Тези правила ги няма в нито една книга по икономика, мениджмънт или маркетинг. Те формират самото мисленето на евреите. Предавани са от поколение на поколение и според автора голяма част от световния бизнес елит от еврейски произход ги спазва.

67 златни правила за бизнес по еврейски

1. Собствеността на вашите събратя трябва да ви е толкова скъпа колкото и вашата.

2. Не купувайте крадена стока.

3. Вършете добри дела.

4. Не трябва да ви мързи да бъдете щедър. Безразличните хора обикновено са алчни. Но се оказва, че повечето хора не са щедри, не защото са скъперници, а заради техния мързел. Да си щедър е хубаво нещо, а хубавите неща изискват специално обмисляне и усилия, но си заслужават.

5. Не лъжете.

6. Давайте с радост.

7. Ако човек ви каже „Гладен съм“, нахранете го веднага. Ако ви каже „Дай ми дреха“, проверете дали не е мошеник, но ако е за храна – веднага действате.

8. Не си губете времето.

Когато човек има малко време, обикновено гледа да го убие по някакъв начин – например включва телевизора или просто си седи. Всъщност той не убива времето, времето убива него. За 5 минути може да се изчетат няколко страници от книга. Евреите учат:

„Даже и за 5 минути вие можете да направите нещо“.

Времето е ценност. Всеки може би си мисли, че има още много запас от време, но не е така. Изгубените часове разрушават живота – и на младини, и на стари години.

По отношение на бизнеса може да се каже, че човек не прекарва времето си, а го инвестира. Затова времето, а така също и парите, могат да се използват като важен ресурс, който ще бъде вложен в правилните действия. Така стъпка по стъпка ще се доближи човек до целта. Ако не се ползва правилно времето, това води до отдалечаване от целите в живота.

Ако парите могат да се натрупват като спестявания за бъдетото, времето за съжаление не може. Времето изтича и не може да бъде върнато. Затова единственото, което може да се направи, е да не се губи напразно.

9. Стойте далеч от лош съсед.

Злото се възприема по-бързо от доброто. Затова научете и децата си да стоят далече от лоши съседи. По-бързо лошото дете ще научи доброто на лоши неща, отколкото доброто ще превъзпита лошото.

10. Не казвайте нищо, ако няма какво да кажете.

11. Ограничавайте гнева си. Сърдете се само на неблагоприятните обстоятелства.

12. Благосклонно съдете всички човешки действия.

13. Връщайте загубеното.

14. Докато свещта гори

Докато свещта (т.е. живота) гори все още нещо може да се поправи – да подобриъте отношения си с други хора, да направите добро, да подобрите света.

15. Не „крадете“ чуждите мисли – според евреите, човек не трябва да предлага нещо, ако очаква отказ.

Такова поведение се разглежда като заблуда, че искате да направите за другия човек повече от това, което наистина желаете да направите. Ако искате да поканите човек на гости и да му покажете колко сте щедър и го обичате, но това не е така, евреите тълкуват това като „кражба на мислите на хората“. Еврейската етика оформя ясна линия между измама и тактичност. Според евреите, ако някой грешно е изтълкувал ваше действие или предложение, значи вие сте го въвели в заблуда. В общуването с други хора ние трябва да сме тактични, но честни. Ако искате, помогнете финансово за някой проект, но само ако наистина го желаете. Ако искате да поканите гости у дома си, направете го, но само ако сте сигурни, че те ще дойдат.

16. Когато не давате милостиня, това е най-голямата благотворителност.

Бедността не е на особена почит сред евреите. Те смятат, че да се даде пари на беден, е добро дело, но ако му се намери работа или той научи занаят, който да го изведе от бедността – това е велико дело.

17. Давайте пари в трудни времена.

18. Винаги поздравявайте другите със „Здравейте“, „Добро ден“.

Това създава топла връзка между хора, които дори не биха общували един с друг. В бизнеса трябва да се спазва бизнес етиката. Ако човек общува вежливо с другите, това поведение ще се възприеме подсъзнателно и от другата страна.

19. Еврейската етика по въпроса за злия език.

Лъжата е забранена, но ако човек зададе въпроса: „Какво Х казва за мен?“, е позволено да се спестят някои детайли от истината, ако цялата истина предизвика гняв или човекът се обиди. Мирът е нещо по-добро от цялата истина.

20. Цдака – това е нещо повече от милостиня, това е справедливо пожертвование, дарение в полза на другите.

Ако човек дарява 10% от доходите си, цдака е, когато даде още 1% повече. Може да му е трудно, но изпитва огромно удовлетворение, защото прави нещо още по-добро.

21. Етично и неетично разпространение на слухове

Не разпространявайте слухове, но ако знаете нещо, което не е потвърден факт, а от него зависят парите на близък приятел или има риск за здравето на някого, споделете какво знаете като наблегнете, че това не е проверена информация, но е нужно да го знаят и да го проверят.

Еврейският закон забранява разпространението на слуховете, но в някои случаи се налага да се съобщят. Еврейската традиция учи, че има два начина за разпространение на непотвърдена информация – етична и неетична. Ако се налага да се сподели слух, трябва да се направи етично и то с цел да се предпази близък човек и той е да е наясно, че това не са потвърдени факти.

22. Защитавайте справедливостта.

23. Всеки човек заслужава благодарност.

Не пестете думата „Благодаря!“. Казването й не отнема време. Изричането й е дори наш дълг към човека, който вежливо ни е обслужил.

24. Трябва да сте благодарни на учителя, на събеседника си, дори и да не научите нещо много, а да е само нещо малко или дори израз, идея.

25. Казвайте източника на информация.

Ако научите нещо интересно, споделете го с другите, но казвайте името на човека, от когото сте го научили.

26. Кой е богат?

Ако ви зададат такъв въпрос, не е нужно да отговаряте буквално. Всеки има различно разбиране за богатство, а и самото разбиране за богатство в различните времена и в различните общества е различно. Ето една еврейска мъдрост:

„Богат е този, който е щастлив от това, което има.“

27. Странете от неправдата.

28. Не вземайте лихва, ако човек иска пари за храна, дрехи, плащане на жилище, образование.

В тези случаи дайте заем или част от него, но не искайте после лихва. Предоставянето безвъзмездна помощ на човек, който изпитва финансова нужда. Тази помощ се смята за най-висока степен на добро дело.

29. Не карайте хората да ви лъжат. Не настоявайте хората да споделят с вас свои тайни или конфиденциална информация. Така ги карате да нарушат свои обещания и да разкрият неща, които не трябва да знаете. Човек не трябва да задава въпроси, чиито отговори няма право да научи. Ето една еврейска мъдрост и по този въпрос:

„Грижете се за това, което вие трябва да правите. Ако нещо е скрито от вас, значи не трябва да ви интересува.“

30. Не искайте от хората невъзможното.

Ако от хората се иска невъзможното, те ще започнат да лъжат и недоволстват. Не може да им се налагат безумно високи данъци, например. Колкото човек и да сдържа емоциите си, няма как при някои ситуации, в които се изисква от него невъзможното, да не изпита гняв. Затова винаги трябва да сме с реални очаквания към другите. Не изисквайте от другите съвършенство, което вие самият не можете да постигнете.

31. Не оскърбявайте враговете си.

32. Крадецът на време е крадец на пари.

33. Замислете се какво ще пише на некролога ви.

Грешен некролог във френски вестник за Алфред Нобел, изобретателя на динамита, го шокира и го кара да преосмисли живота си и какъв спомен ще остави у хората за себе си. Така решава да завещае огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди. Прочетете повече тук.

34. Плащайте на работниците си навреме.

35. Работникът, който получава заплатата си навреме, трябва да си изпълнява съвестно задълженията.

36. Дори и да не сте съгласни с гледната точка на своя опонент, изслушайте го.

37. Не трябва да говорите всичко, което мислите.

38. Отнасяйте се с уважение към работниците си.

39. Няма безпатен обяд

41. Вашата работа духовна ли е?

Какви са вашите възможности да подобрите света и въобще живота?

42. Не е достатъчно само да нахраните гладния, а трябва да го спасите и от срама му, че е гладен.

43. Работодателят трябва да знае как живее неговия работник.

44. Запазете своята творческа активност до дълбоки старини.

Всеки ден трябва да е изпълнен със смисъл и цел и така ще се чувствате млад и енергичен дори и в напреднала възраст.

45. Не хранете злоба към другите.

46. Помислете докъде могат да бъдат границите на вашата саможертва.

47. Не изричайте злобни и клеветнически думи.

Ако го направите, ще навредите на репутацията си, която сте градили дълго.

48. Когато е необходимо, се оттеглете.

Ако човек не може да вземе обективна преценка за много сложна ситуация, задължително трябва да се оттегли.

49. Ако някой иска да ви убие, действайте първо вие.

50. Когато е необходимо, идете по-рано.

Ако събитието е важно, отидете по-рано, за да не притеснявате другите хора.

51. Обичайте и себе си също.

Любовта към себе си отразява отношението ви към другите хора. Например родители, които се обичат, по никакъв начин не обиждат децата си с това. Напротив, обикновено тези родители, които се презират, могат да покажат жестокост и към децата си.

52. Човек не е длъжен да е прекалено щедър.

За благотворителност трябва да се дари между 10 и 20% от доходите, но не повече.

53. Не се считайте за избраник.

Когато извършвате благотворителност, дарявайте без значение от религия и култура.

54. Ако имате власт, бъдете великодушни.

55. Не изпълнявайте божиите заповеди за чужда сметка.

56. Научете се да казвате: „Аз се нуждая“.

Веднъж един богат човек изпаднал в затруднето положение и се разорил. На него му било неудобно да каже, че вече живее в бедност. Накрая умрял от глад. Хората започнали да се обвиняват как може никой да не му е помогнал. Тогава един равин казал:

„Този човек не е умрял от глад, а от гордост. Ако беше споделил, че е затруднен и помоли за помощ, нямаше да умре от глад.“

Всеки човек не толкова, че има право на помощ, а по-скоро трябва задължително да помоли за нея, когато действително му е необходима.

57. „Твоята кръв по-червена ли е?“

Този израз означава, че човек не трябва да се смята за нещо повече от другите. Това се случва постоянно в ежедневието: например, хора, които се пререждат на опашката. Щом го правят, значи се смятат за нещо повече. Човек не трябва да защитава собствените си интереси за сметка на другите.

58. Нека думата, а не клетвата, ви задължава.

„Нека твоето „Да“ значи „Да“, а твоето „Не“ значи „Не“.“

Ако вече сте казали „Да“, значи трябва да си го изпълните, дори и да ви донесе някои неудобства. В традиционната еврейска религия по принцип клетвата не се радва на одобрение.

59. Никога не оскърбявайте друг човек.

60. Кражбата от много хора е най-тежката кражба.

Кражбата от един човек е лошо нещо, но кражбата от много хора – това е непоправимо зло. Това е така, защото ако откраднете от един човек, можете да го намерите и да се реванширате, но ако откраднете от много хора – това е невъзможно. Например, ако търговец мами клиентите си с грамажа на стоката в магазина, после няма как да възстанови откраднатото на всички тези хора.

61. Не се впускайте в жестока конкуренция.

Евреите одобряват конкуренцията, но тя не трябва да бъде безжалостна.

62. Планирайте своя живот.

Ако вие не планирате своето бъдеще, значи това ще го направят други. И много е вероятно това бъдеще да не е това, което вие искате да бъде.

„Животът е театър“, казва Шекспир.

Но актьорите преди да излязат на сцената, репетират ролите си. А ние често излизаме на сцената на живота без да сме репетирали своето встъпление. Планирайте действията си в главата си, а след това ръководете живота си според този план.

63. Наградете се за добра работа.

Научете се да се поощрявате наистина за важните неща като игнорирате маловажните. Така постепенно в живота си ще имате все повече по-важни дела за вършене и все по-малко безполезни.

64. Поставете си конкретни цели.

Ако шофирате за вкъщи и попаднете в задръстване, ще чакате спокойно сред другите коли. Но ако бързате за важна бизнес среща, веднага ще се огледате за по-бързи маршрути, за да стигнете навреме. Така е и в живота. Когато имаме цел, бързо се стремим да я постигнем, не си губим времето като се разсейваме със странични препятствия.

65. Делегирайте по-маловажните дела на другите, за да имате време да се справите с по-важните задачи, с които само вие можете да се справите.

66. Оценявайте своите постъпки

Трябва да си изградите важен навик – в края на всеки ден си припомняйте какво сте правили и се замислете какво сте можели да свършите по-добре. Ако има нещо, което предизвиква недоволство у вас, по никакъв начин не се обвинявайте. Разберете как може да стане това действие по по-различен начин, за да получите най-добрия резултат.

67. Придържайте се към равновесие в живота

В живота има различни сфери, които са важни за човек. Това са обикновено семейство и работа, здраве и пари, приятели и забавление. Важно е всички области в живота да се намират в хармония една с друга. Ако я няма тази хармония между тези сфери в живота, вие ще бъдете уязвим. Колкото по-силен станете в дадена област за сметка на другите, толкова повече ще бъдете уязвим. Всяка верига е толкова силна, колкото е силно най-слабото й звено.

Това е като в бокса. Противникът ви търси първо най-слабото място във вашата защита. И ако той го намери, нищо друго, в което сте силен и добър, няма да ви помогне.

Успешните хора са тези, които постигат баланс между всички области в живота

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter