Право куме в очи
ИВАН БАКАЛОВ: У нас поради липса на дисиденти и герои, изпълзяха измислени антикомунисти, закъснели с по 10-20-30 години
Сутринта участвах в смешно предаване за култура по БНТ. Повод – откриваме на14 май изложба "Големите надежди" – 30 години от 10 ноември 1989, мои снимки от първите шествия и митинги по инициатива на "Фотофабрика" и Еми Барух


Иван Бакалов

Но не за изложбата е думата. В БНТ поканили Евгени Михайлов и Бойко Станкушев. Втори или трети път участвам в предаване с Евгени Михайлов. Всеки път започва да говори дълго и протяжно за своята “танкова касета”, как Петър Младенов на 14 декември 1989 казал “да дойдат танковете”, а Евгени Михайлов геройски го заснел. И колко страшно било, че по митингите имало хора на ДС.

Вече 30 години Евгени Михайлов се опитва нарцистично да превръща в основен проблем на прехода своето видео

Измислен герой. Измислен героизъм и измислен, несъществуващ проблем. Никакви танкове никога не са викани и не са идвали. Какво е казал и дали го е казал това Младенов е без значение.

ДС не е била страшна по митингите след 10 номеври. ДС беше страшна преди това – донякъде и за някого, но не и за Евгени (пардон, Евгений е точното му име), възпитаник на кинофакултета в Москва.
В България нямаше профсъюзи като “Солидарност”, митинги като на площадите в Прага, дисиденти в затвора и т. н.

Стефан Цанев не стана българският Хавел. Пишеше стихове за партията и чекистите, дадоха му апартаменти от комитети и съюзи, а не го тикнаха зад решетките.

Никакъв преход и лидери на СДС не са подменяни, внедрявани и т. н. Първите митинги бяха организирани от най-активните, а това си бяха тези от снимките. Нямаше други. Ако е имало – да са си организирали митинг, да са станали лидери, да са направили партии.
Тогавашни западни медии писаха, че на опозицията в България ѝ трябваше една седмица след свалянето на Живков, за да организира първия си митинг.

И поради липса на дисиденти и герои, изпълзяха измислени – антикомунисти, закъснели с по 10-20-30 години.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter