Журналист пита политик
ИВАН РАЧЕВ V/S ХРИСТО ИВАНОВ: Аз ли, Боже, криво ти се молех, Ти ли криво ме разбра?
Какво губим, когато печелим – и какво печелим, когато губим


АНАЛИЗИ БГ публикува фейсбук постовете на Христо Иванов и Иван Рачев с покана към двамата да защитят своите аргументи по създалия се спор. Колегата Иван Рачев списва сайта „Общество и власт“ и е сред най-добре запознатите с българската прокуратура журналисти у нас. Водени сме от убеждението, че ако лидерите на Демократична България не се отърсят от унеса, в който са ги вкарали със своите славословия все по-оредяващите им симпатизанти, не потърсят ли диалог с демократично настроените български граждани по всички болезнени теми на обществото – чака ни многопартийно управление без опозиция на една и съща олигархия:

Христо Иванов: Издигането на Гешев за главен прокурор е атентат срещу българската държавност. Това не само е безочлива демонстрация на отказ да се отговори на обществените очаквания за реформа, но и агресивна заявка за довеждане на репресията и безотговорността до пълен безпредел.

Цацаров не просто отказва да ни освободи от себе си, но е решен да наложи всичко най-лошо, което успя да произведе през мандата си. Умножено по бруталността на Гешев, плюс целия репресивен инструментариум, създаден в последните години. Това е неговата мъст. И не само към “опозицията”. Предполагам, че тръпне в очакване да да види как Гешев “емва” някои от сегашните си кукловоди, да чуе, как някой изпъшква, че “при Цацаров все пак не беше толкова зле”.

Гешев показа, че е готов да измие Пеевски, да погребе делото КТБ и да провежда самоцелни публични унижения без да му мигне окото.
Той има очевиден тежък дефицит на личностни качества да бъде повече от примитивно момче за поръчки на олигархията. Няма ресурс дори да се преструва или прикрива. Задъхва се от желание да изпълни възложеното, опиянява се от властта си, престарава се пред медиите, пристрастен е към това да внушава страх и да мачка.

Номинирането му от пълния състав на прокурорската колегия показва намерение за тотална безалтернативност и прокарване на кандидатурата му с желязна еднопосочност. Посланието към президента Радев е, че няма никакъв смисъл от връщане на тази кандидатура, защото тя автоматично ще бъде прегласувана.

Пред очите ни страната бива тласната към нови нива на беззаконие, бруталност и публично разчовечаване. Това е границата, на която трябва да кажем “стига”: в деня на изслушването и избора на Гешев. Тъкмо да поискаме оставката на този ВСС.

Иван Рачев: Хайде сега Христо Иванов да обясни за чий му беше да стане подлога и проводник на задкулисието, разделяйки ВСС на съставните му части и въоръжавайки го с възможността още 20 години да си избира главен прокурор по свой образ и подобие?

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter