Коментар в аванс
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ: Не можеш да бъдеш полубременен – или си “за” и не правиш въртели, или си “против”
В очакване на обръщението на президента Румен Радев


Илиян Василев

АНАЛИЗИ БГ публикува коментара на Илиян Василев за ветото на президента върху приетите закони, свързани с покупката на самолетите Ф-16, блок 70, дори заради желанието да запишем часовия аванс преди държавния глава и върховен главнокомандващ да се възползва от конституционното си правомощие и излезе с обръщение, както беше вече анонсирано. Според правилата на професията ще публикуваме и словото на президента Радев, веднага след като стане видимо в неговия официален сайт. Готови сме да качим всички останали аргументирани коментари по темата.

Довечера президентът ще направи опит да съчетае несъчетаемото – ветото със собствените си твърдения че е НАТО-вски генерал (дори и след ветото) и че той всъщност не искал да спира сделката, а само още веднъж да се помисли, да се обсъди, да се усили българската позиция. Нека му спестя усилията.

Първо, каквото и да говори, хората съдят по действията – фактът на ветото върху четирите договора за Ф-16 е безспорен и реален, въпреки дадените от него уверения че няма да списа сделката. В тези жизеноважни за националната сигурност въпроси не можеш да бъдеш полубременен – или си “за” и не правиш въртели, или си “против”.

Второ, приказките за нужда от допълнителен дебат са празнословие. Ето и днес неговия духовен брат Сидеров имаше за пореден път възможност да изложи аргументи – и не каза нищо ново. Другите от БСП също няма да кажат нищо ново. Ясни са аргументите, а търсенето на невъзможен консенсус е откровено лицемерие. Сидеров е по-КГБ от самите кагебисти – да беше излязал генерал от ФСБ, от ГРУ или чиновник от МИД – разлика нямаше да има. За какво тогава служат бла-бла-приказките, които целят изкуствени протакания на решенията по сделка, за да се излезе извън график и да се върнат нещата на кота нула.

Радев със сигурност ще се кълне, че най-милото след Венета – Деси му е модернизацията на армията – но това е куха декларация, а фактите, фактите, фактите!?! Фалш, гротеска, арогантна лъжа. Всеки изминат месец на отсъствие на решение удължава периода на нашата уязвимост като въоръжени сили, толкова по-дълго в Москва ще потриват ръце. Той не е невежа и знае перфектно че Ф-16 блок 70 е по-мощен самолет от всичко което имат в Черно море в Русия. И там ги “стяга чепика” в Москва – изведнъж в Черно море от страна на България, която до този момент е дупка на уязвимост се появява реална бойна способност.

Трето, негов дълг като бивш професионален военен и главнокомандващ е да защитава армията от “полезни идиоти” на Москва като Сидеров, който прибягва до позната от времето на шистовите нападки психоза с ядреното оръжие, което Ф-16 можели да носят. Да като модерен самолет той може да носи много неща. Но Сидеров внушава че ние искаме да се сдобием с ядерно оръжие !?!! което е единствения вариант неговото болно съзнание да съчетае реалност и възможност. И Радев мълчи, като риба, като гузен в ъгъла виновник. Предава другарите си по ВВС, предава Родината си.

Четвърто, може да развие всякакви фейк аргументи, с които да обоснове ветото си – от социалните: парите да отидат за пенсии (деградацията му като военен е тотална), през противопоставянето на нуждите на армията и флота, до шлагера с непълноценното въоръжение – само “полезен идиот” като него може да съчетае късия цикъл на покупка на въоръжение за самолетите – година, с дългия цикъл на поръчка и доставка на самолетите. Действително каква е логиката да купим сега и да държим на склад скъпи ракети, които ще чакат четири години самолет?! 

Каквото и да каже довечера Радев, каквито и високи идеали, цели и аргументи да изтъкне, каквото и да предложи на извънпарламентарна опозиция или да се изпъчи като защитник на демокрацията – той вече извърши своето политическо и човешко сепуку.

Провали си в едничкия тест за който хората се готвят цял живот.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter