Кой отрови Скрипал?
Да помогнем на Скотланд Ярд,
да го хване!



Aspecto / a-specto.bg

Валери Найденов

Най-горещите версии, ако не броим Путин

Не мога да повярвам, че Тереза Мей е англичанка. Та това е родината на Шерлок Холмс! Да не говорим за Поаро, отец Браун и други гении на парадокса. Не е ли гледала поне сериалите за инспектор Барнъби? Всички тези идоли на криминалето гарантирано биха умрели от смях, ако чуят официалната британска теза, че „няма друга версия” за покушението срещу двойния агент Сергей Скрипал, освен ръката на Кремъл.

Валери Найденов

Елементарно, Уотсън! Но според правилата на жанра първият заподозрян винаги е невинен. Доколкото съм чувал, истинските детективи винаги работят по поне 5-6  различни версии за всяко убийство. Наистина ли Скотланд ярд разполага само с една версия, тази за Путин? Без да съм Шерлок Холмс, аз веднага мога да предложа поне още 10.

Кому е изгодно ли? На Мей, разбира се!

Ако например тръгнем от стария принцип „кому е изгодно“ или „кой печели от убийството“, то очевидният извършител би трябвало да е Тереза Мей. Точно тук куца логиката на коментаторите по родните телевизии (Тафров, Паси, Поптодорова и т. н.) – според тях големият печеливш от покушението бил Путин, тъй като си вдигнал рейтинга точно преди президентските избори. Но тази теза е в пълен разрез с фактите. Истината е, че след анексията на Крим през 2014 г. одобрението за Путин неизменно е някъде между 80 и 85 процента. Това сочат не някакви кагебистки анкетьори, а опозиционният „Левада център“, на когото Сорос вярва. Основният прозападен противник на Путин е блогерът Алексей Навални. Той можеше да дръпне 10-15 процента на изборите, но не бе допуснат да участва заради някаква присъда. Дали присъдата е заслужена или скалъпена – тук няма значение. Има значение, че Навални посъветва своите привърженици изобщо да не гласуват, нямало смисъл. Ако поне половината са го послушали, то победата на Путин със 77 на сто не е кой знае какъв успех. Значи покушението срещу Скрипал по-скоро му е попречило, отколкото да му вдигне рейтинга.

И обратното – инцидентът със Скрипал извади Тереза Мей от мочурището и я превърна в суперстар. След нелепите избори миналата година нейният рейтинг се бе сринал до исторически низини. В края на 2017 г. Мей го пооправи и стигна до 59 на сто неодобрение срещу 32 на сто одобрение, т. е. минус 27. Докато лидерът на лейбъристите Джереми Корбин бе едва на минус 7, въпреки че всички основни медии го ръфат за всяка дума или жест.

Мей имаше остра нужда от малко свеж въздух, защото напредъкът на преговорите за напускането на ЕС я хвърляше в депресия. Все повече я намразват и противниците, и привържениците на Брекзита. Но щом изгони първите 23 руски дипломати, одобрението скочи до 56 процента, а неодобрението се смъкна до 11 и Тереза Мей си спечели почетната титла „Желязната лейди -2“. Така че ако се водим от формулата „кому е изгодно“ главният заподозрян трябва да е британската премиерка.

Ролята на новия Джеймс Бонд

Но аз не твърдя, че Мей е отровителка. Нито че Путин е невинен. Може и да е той – може и да не е. Просто искам да помогна на Скотланд ярд с още някоя-друга версия, да ги поощря, да ги извадя от тази творческа суша. Например на 7 март британският вестник „Телеграф”, публикува следната новина: „Отровеният руски шпионин Сергей Скрипал е близък до консултант, който е свързан с Досието Тръмп”. Името на този консултант е Пабло Милър – пенсиониран агент на МИ6, който вербува Скрипал в Испания през 1995 г. и продължава да му бъде водещ офицер чак до арестуването му през 2004 година. После Скрипал е осъден, лежи в затвора, а през 2010 г. е разменен срещу руски шпиони в британски и американски затвори. Щом го освобождават, Скрипал си купува къща в гр. Солсбъри, в непосредствена близост до своя вербовчик и другар по плащ и кинжал, Пабло Милър. Скрипал продължава да работи за МИ6 и други служби като консултант, но има и общи бизнес дела с Милър. А Милър е сътрудник във фирмата на друг един фамозен агент от МИ6 – Кристъфър Стийл. Кристъфър Стийл е човекът, който скалъпи знаменитото Досие Тръмп, заради което в момента в САЩ се вихри най-големият държавен скандал в цялата история на Щатите. Когато лъсна кой е автор на досието, Стийл бе обявен за „новия Джеймс Бонд“, агентът с „лиценз да убива”. Специалист е по Русия. От 1990 до 1993 г.  работи под прикритие в британското посолство в Москва, от 2006 до 2009 г. ръководи отдела за Русия в МИ6. Това означава, че гарантирано е имал работа и с Пабло Милър, и с неговия подопечен, полковник Сергей Скрипал.

Златната кокошка на тайните служби

Не може Стийл да не е ценял високо Скрипал, тъй като британските тайни служби рядко са имали такава дойна крава. През 1995 г. руският шпионин е сътрудник на военното аташе в Мадрид и там е вербуван от Пабло Милър. Дават му 100 хиляди долара и той изпява цялата руска агентура в Испания. През 1996 г. го връщат в Москва заради лошо здраве и там го назначават за и.д. директор на отдел „Кадри“ в ГРУ – руското военно разузнаване. Златна кокошка! Какви пари е изкарал не е известно, но се смята, че е предал поне 300 руски агенти в САЩ, Великобритания, Франция и други западни държави. Ако не е скътал из офшорките поне 2-3 милиона долара, значи е много тъп. Явно нещо е скътал, защото в Солсбъри имотите са доста скъпи. Междувременно Стийл се пенсионира и навлиза в частния бизнес. Заедно с друг свой пенсионран колега от МИ6, Крис Бъроуз, през 2009 г. той основава частната агенция „Орбис бизнес разузнаване” – фирмата, в която работи и вербовчикът на Скрипал, Пабло Милър. Агенцията очевидно е частен филиал на МИ6, защото в нея работят все млади пенсионери от службата. „Орбис” оставя огнена диря в съвременната международна политика. Известно е, че само между 2014 и 2016 г. тя пише над 100 доклада по руски и украински въпроси, по поръчка на най-различни институции във Великобритания, САЩ, Франция и така нататък. Печели десетки милиони долари. Сред най-известните разследвания на фирмата е „Проектът Шарлемейн” (Карл Велики) за руската намеса във вътрешните работи на Франция, Италия, Германия, Турция, и Великобритания. Тезата, че Русия води хибридна война срещу ЕС, в най-голяма степен е разработка на „Орбис“. Друго знаменито постижение на Стийл и неговите хора е разследването за корупцията в международната футболна федерация (ФИФА), както и в твърденията, че руският заместник министър-председател Игор Сечин е замесен в подкупи, за да уреди Световната купа по футбол през 2018 г. в Москва. Опорните точки, писани от „Орбис” и Стийл, се декламират от лидери в цяла Европа, включително и в България. Затова така поразително си приличат.

Грешката на Стийл

До тук добре, но през 2016 г. Стийл прави много сериозна грешка – захваща се да събира компромати за президентския кандидат Доналд Тръмп. Кой би могъл да предположи, че този оранжев плутократ с глуповати маниери ще стане президент на САЩ? В това злополучно досие се твърди, че американският президент е марионетка в ръцете на Путин. Той е вързан със сделки, огромни подкупи, живописни компромати. Най-пикантният сред тях е, че Тръмп платил на руски проститутки да изпълнят ритуала „златен дъжд“ (да уринират) върху хотелско легло в Москва, където преди това бил нощувал Барак Обама със съпругата си. Естествено Путин заснел сцената на видео и сега го шантажирал. Както постепенно се разбра, хонорарите за разследването на Стийл са плащани от Хилъри Клинтън – чрез посредници, разбира се. Но в един момент му плаща и ФБР. По-късно ФБР решава, че данните в досието не са достоверни, но все пак го използва, за да получи разрешение от специализирания съд за подслушване и следене на кампанията на Тръмп. Точно това измислено досие е и поводът да се назначи специален прокурор, който сега търси доказателствата, че Тръмп има нещо общо с намесата на Русия в американските избори. В момента се води люта битка, в която може да падне главата на Тъмп, но вече паднаха главите на доста негови противници и още тепърва ще падат.

В един момент републиканците в Конгреса се усетиха да започнат самостоятелно разследване и какво се оказа? В самото ФБР имало конспирация за незаконно компрометиране на Тръмп! В резултат миналата година бе уволнен директорът на ФБР, Джеймс Коми, а неотдавна падна главата и на зам.-директора Ендрю Макейб. Няколко ключови агента бяха отстранени и скоро ще бъдат уволнени. Конспирацията включва и високи служители в правосъдното министерство, държавния департамент и други най-важни институции. Така че сега Вашингтон прилича на черга, която е подпалена от 4 страни – и откъм Тръмп, и откъм конспираторите, и откъм двете големи партии. Всеки гаси огъня с огън. А кибритът се оказва в ръцете на британския агент Кристъфър Стийл, който е работодател на Пабло Милър, който пък е аутсорсвал делата на отровения двоен агент Сергей Скрипал! Е, това не е ли повод за нови версии? Някои от най-могъщите хора на планетата са под пара. Застрашен е Тръмп – може да бъде импийчнат. Застрашена е и цялата фамилия Клинтън – срещу Хилъри се възобновяват две дела, всяко от които може да я вкара в затвора. Първото е за прочутите секретни имейли, които получавала и изпращала от незащитения си домашен сървър. То бе прекратено от бившия директор Коми, но сега ще бъде възобновено. Второто е известно като „Уран 1”. С две думи, като държавен секретар Хилъри ходатайства да се разреши сделка, след която американският добив на уран преминава в ръцете на руски компании и най-вече на „Росатом“. Срещу това фондацията Клинтън получава около 140 милиона долара дарения от руски фирми, а Бил Клинтън държи лекции срещу един милион долара хонорар от руски банки. Този сюжет бе ту ваден, ту скриван, но тези дни се появи бивш агент под прикритие, на когото досега е било забранено да говори. И разследването тръгна отново.

Най-голямата афера в историята

Това със сигурност е най-голямата афера в историята. В едно кълбо се оплитат скандали и конспирации, съдбите на двама американски президенти (Обама също е замесен), ФБР, британското разузнаване и може би няколко европейски лидери. Защо мислите, че Тръмп се отказа да стисне ръката на Меркел при първото й посещение в Белия дом? И защо първо отиде на посещение в Саудитска Арабия, Израел, Полша и чак тогава погледна към Западна Европа? Много просто – защото разбра, че западноевропейските разузнавания са помагали на Хилъри в търсенето на компромати срещу него. И от всички братски тайни служби, най-виновни пред Тръмп са британските. Скандалът е толкова колосален, че заличаването на следите вероятно отдавна е започнало. Откъде Стийл е събирал данни за своето досие срещу Тръмп. Откъде е научил за „златния дъжд”? Той самият твърди, че има своите източници в руски институции. Но тъй като отдавна е осветен като шпионин, едва ли са му останали някакви преки контакти. Очевидно е разчитал на руските емигранти в Лондон, особено на бившите офицери от КГБ и ГРУ. Те пък от своя страна са готови да му дадат каквато информация поиска, стига да е добре заплатена. И много вероятно, да не кажем сигурно е, че сред източниците му е бил Сергий Скрипал. И сега да си представим, че съответните американски и британски служби започнат да търсят откъде тръгва зеленият хайвер. На Стийл и на Милър може да се разчита – те все пак са сериозни кадри от британското разузнаване. Но, за да могат да лъжат спокойно, трябва да се елиминират слабите звена. Какво по-слабо звено от Скрипал? Двоен агент, веднъж предател – винаги предател. Той е като гноен пръст, който трябва да бъде ампутиран.

Кой отрови Скрипал? Три сериозни версии

Всъщност версиите са поне десет, но ето три, които логически следват от написаното дотук. И така, кой го е ампутирал?

1.

Напълно възможно е това наистина да е руското разузнаване. И то не само като отложено във времето предателство, но и заради сътрудничеството с Кристъфър Стийл и заради Досието Тръмп, което сложи началото на новата студена война. От друга страна – ако беше руското разузнаване, защо Скрипал и дъщеря му не са мъртви?

2.

Напълно възможно е това да са британските тайни служби. Малко ли е, хора на МИ6 наистина са замесени в конспирация срещу американския президент! Следите трябва веднага да се заличат. За да може Кристъфър Стийл да бъде твърд в показанията и, трябва да знае, че никой не може да го опровергае. Ами ако американците поискат Скрипал да им бъде предаден и ако го подложат на „усилени“ разпити? Лондон не може да им откаже.

Има и друга версия за същия извършител. Ами ако Скрипал отново е заработил за родината? Защо е подал такива абсурдни информации, ако не за да компрометира МИ6 и ФБР? Следователно той трябва да получи заслужено наказание и убийството да се извърши по начин, който да набеждава Русия. Затова, вместо чиста поръчка с куршум или нож, използва се екзотичната отрова „Новичок“.

При всяко положение, устата на Скрипал трябва да бъде запушена, и не само неговата. Ако работата на Стийл бъде компрометирана, цялото международно положение ще се разклати. Напомнят неговите други разследвания – отравянето на Литвиненко, „Проектът Шарлемейн“ (хибридната война на Путин срещу ЕС), корупцията във ФИФА, подкупите за Световната купа в Русия това лято и още редица други. Значи репутацията на Стийл и фирмата „Орбис“ трябва да бъде спасена на всяка цена!

3.

А нищо чудно зад отравянето да стои и фамилията Клинтън. Както обясних по-горе, в момента тя рискува тотално компрометиране, конфискация, дори затвор. Републиканците вече са изровили томахавката и няма да им простят.

Клинтъновци може да са чудесни хора и хуманисти, но пък много техни противници смятат, че са убийци. Редица публикации в САЩ ги замесват с поне сто убийства по пътя на своя възход. Най-известната книга на тази тема е „Парите на Клинтън“ (Clinton Cash), която през 2015 г. стигна до номер две в списъка с бестселърите на „Ню Йорк таймс“. Аз лично не знам дали „Парите на Клинтън“ е истина или измишльотини, очевидно е, че сред хората, които са имали работа с клинтъновци, вероятността да предадат Богу дух скоропостижно е доста над средната за населението на САЩ. Защо не и Скрипал?

И накрая…

Разбира се, Скрипал и дъщеря му може да са се отровили от гъби в ресторанта. А може да ги е отровил и някой сънародник, с когото са имали вземане-даване. Престъпникът може да е прокуден олигарх, шпионин или просто бандит. В Лондон ги има хиляди и повечето са готови на всичко. Затова най-интересният въпрос е – какво всъщност е работил Скрипал през последните 8 години след освобождаването? Имал е някакъв бизнес, но какъв? Странно, но британската преса нищо не казва по този въпрос. За миг „Телеграф“ извади информация за връзките със Стийл и после замлъкна. Някой наложи табу. А има ли табу – значи има още много да излиза наяве.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter