Културата не е само пазар


България е европейската страна, след Италия и Гърция, с най – богато древно и антично наследство земята на България е земята на тракийската култура – едната от трите култури – тракийската, елинската и римската, които са в основата на модерната западна цивилизация.

Но за разлика от Гърция и Италия, които показват активно и много печелившо своето наследство, ние скромно от време на време демонстрираме богатствата на историята на нашите земи.
Българската културна традиция е древна, но и много жизнена. Уникалният ни фолклор (музикален, песенен, танцов), националната ни архитектура, културните ни традиции в изобразителното изкуство, литературата, театъра, операта, музиката, танца, киното от последните два века са една благодатна почва за ново българско културно Възраждане в Обединена Европа.
България има уникална традиция за довеждане на културата до отделния човек – това са читалищата. Чрез тях във времето се е създавала пряка връзка на националната и световната култура с хората.
През периода на социализма, държавата чрез културата основно въздействаше върху съзнанието на нацията. В културата се инвестираше извънредно много и следва да се признае, че освен политическото промиване на съзнанието на хората, имаше и значителни постижения – основно в опазването и развитието на фолклора, възстановяването и поддържането на архитектурното наследство, киното, живописта и скулптурата. След промените през 1989 г. държавата се оттегли практически почти изцяло от субсидирането на културата под предлога, че всичко е пазар, което обрече цялата система на бавен, но сигурен разпад. В последните години се положиха значителни усилия за подобряване на материалната база на високата култура, провежда се реформа в театъра, раздвижи се българското кино. Но изключително важни сфери на културата – фолклора, читалищата, архитектурното наследство продължават по – скоро да се рушат, отколкото да се подкрепят.

Какво предлагаме:

  1. Завръщане на държавата в сферата на културата на масово равнище (квартал, село, малък град), чрез субсидиране чрез читалищата на кръжоци, школи, клубове.
  2. Чувствително увеличаване на държавните средства за археология, за възстановяване и поддържане на архитектурно – исторически и културни паметници.
  3. Увеличаване на средствата за кинопроизводство на основата на конкурси за идеи
  4. Възстановяване на държавната субсидия за ансамбли, състави и трупи за национален фолклор.
  5. Създаване на цялостна програма за проучване, разкриване, презентирани и популяризиране на тракийската култура по нашите земи.

Програма за Държавно Управление

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter