Без майтап
Лоши, много лоши китайци
Китайците да се държат прилично и да понасят икономическите удари на САЩ спокойно, с достойнство и без много приказки


Юрий Борисов

След като Тръмп забрани на американските компании да снабдяват Huawei с технологии, Пекин заплаши да прекъсне доставките на редки метали за американските технологии и за отбранителната промишленост на САЩ.

Най-големите залежи на редки метали в света са в Китай и Русия, като в момента снабдяването е почти изцяло китайско. Ако Пекин си изпълни заплахата, високотехнологичната и отбранителната индустрии в САЩ сериозно ще закъсат. Много години са необходими на САЩ, за да намерят алтернатива на китайските доставки. Ако паралелно с това Китай се справи с наказателните тарифи на САЩ, то той ще е спечелил търговската война.

Тед Бауман обаче, старши научен анализатор в Banyan Hill Publishing, казва, че “е лоша идея Китай да включи това оръжие в арсенала си в търговската война, защото Китай ще се разглежда от останалия свят като ненадежден търговски партньор” (цит. по economic.bg)

Аз съм съгласен с Тед. Китайците трябва да се държат прилично и да понасят икономическите удари на САЩ спокойно, с достойнство и без много, много приказки. Иначе ще ги смятаме за лоши. Дори бих казал за много лоши.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter