За безпримерно достойнство*
ЛЮБОМИР КАНОВ: Имало ли е един общ славянски език, който Константин Философ е владеел?
Не мога да спра да се възхищавам на Свети Константин – Кирил Философ, който е натрупал толкова знание, за да води свръх сложни теологични спорове с най-образованите си опоненти


Любомир Канов

Интересно би било, ако някой по-знаещ от мен филолог или историк ми обясни на какъв точно език са говорили хората в 8 или 9 век в Моравия на Ростислав, в България, в Плиска и Преслав на Борис Първи и на Симеон Велики, в Епир, Охрид, в Сърбия и Хърватско, в днешна Румъния и Молдова, в Киев и Новгород.

Тоест, имало ли е един общ език, който Константин Философ е владеел толкова великолепно до степен да превежда богослужебни текстове и който е бил един и същ из всичките тези земи или още тогава е имало вече различни славянски наречия и езици?

И ако е имало точно какво наречие се е говорело тогава в България? Същото като в Моравия? Разбира се, отделно от този въпрос, не мога да спра да се възхищавам на това какъв изумителен лингвист и филолог е бил Свети Константин – Кирил  Философ, който е натрупал толкова знание и починал толкова млад, за да води свръх сложни теологични спорове с най-образованите си опоненти на латински, гръцки, староеврейски, сарацински (арабски), разбира се славянски и дори да побеждава в тях!

Не знам как е убеждавал хазарите и защо не е успял, може би Павич щеше да ни каже повече, ако не беше закодирал отговора си в Хазарски речник.

Прочетено във фейсбук профила Lubo Kanov

* Egregiae Virtutis  –  „За безпримерно достойнство е апостолическото  послание на папа Йоан Павел II от 30 декември 1980 г., с което Светите братя Кирил и Методий се обявяват за съпокровители на Европа.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter