Най-после като на Олимпиада: МЕЖДУ ДВЕТЕ КОРЕИ ЗАСТАНА МИРЪТ


Със зрелищна церемония, която продължи близо два часа и половина и завърши със запалването на олимпийския огън, бяха открити 23-те зимни олимпийски игри. С близо 3000 спортисти от 92 държави игрите в южнокорейския град ще поставят рекорд за най-голяма зимна олимпиада.

По време на церемонията се проведе и традиционният парад на спортистите. Знаменосец на българската делегация беше сноубордистът Радослав Янков – най-голямата надежда на България за медал.

Преди откриването южнокорейският президент Мун Дже-ин се ръкува с Ким Йон-нам, формалния държавен глава на Северна Корея (председател на Върховното народно събрание – парламента на КНДР). В делегацията на КНДР е и сестрата на лидера на страната Ким Чен-ун – Ким Йо-чен.

Снимката е на dnevnik.bg.

Мартин Шулц отказа да бъде външен министър

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се отказва от поста външен министър в следващия коалиционен кабинет, предадоха световните информационни агенции. Причината са множеството критики към него и след силна съпротива от собствената му партия. “Отказвам да се присъединя към федералното правителство и същевременно моля това да сложи край на обсъжданията на личности” със СДП, каза Шулц в изявление.

Завърна се войната в Либия

Най-малко един човек е загинал, а десетки са ранени при експлозия по време на петъчната молитва в град Бенгази, Източна Либия, предадоха световните агенции. Сведенията за мястото на експлозията и за броя на ранените са различни. Вероятно става въпрос за атентат пред джамията “Саад ибн Абу Абада”.

Reuters цитира най-голямата болница в Бенгази, която съобщава, че в нея са докарани 45 ранени, някои от тях – в критично състояние. Силите за сигурност засега не са наясно каква е причината за експлозията, но очевидци твърдят, че е избухнало взривно устройство в автомобил, паркиран пред джамията. Министерството на външните работи категорично осъжда терористичното нападение, извършено срещу мирни граждани на либийския град Бенгази се казва в позиция на българското държавно ведомство.

Парламентът гласува Закона за банковата несъстоятелност

Бяха окончателно приети от парламента промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски, който  не присъства на гласуването на поправките. Освен народните представители от ДПС в подкрепа на текстовете, които със задна дата правят недействителни сделки и обезпечения по заеми в КТБ и по тази причина противоречат на конституцията, гласуваха депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Арестувани са “копачи” на криптовалута

В „затворения“ руски град Саров (Западна Русия) службите за сигурност на Русия са арестували няколко учени, работещи в руски строго секретен обект за производство на ядрени бойни глави заради “копаене” на криптовалути. С тази цел заподозрените са се опитвали да използват един от най-мощните суперкомпютри на Русия (капацитет от 1 петафлоп, еквивалентен на 1000 трлн. изчисления на секунда). Суперкомпютърът не е трябвало да бъде свързан с интернет, за да се предотврати проникване. Но след като учените са се опитали да го сторят, отделът за сигурност на ядрения център е бил вдигнат на крак. Въпросните учени са били предадени на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Отмениха стотици полети заради снежна буря в САЩ

Хиляди пътници бяха блокирани вследствие на отменяне на самолетни полети заради снежна буря в някои части на САЩ, пише Associated Press. Авиационните власти съобщиха за анулирани около 550 полета на международното летище “О’Хеър” и за около 230 полета на летище “Мидуей” в Чикаго.

Рано днес бяха отменени над 100 полета на международното летище на Детройт.

Започна карнавалът в Рио де Жанейро

Днес официално започна карнавалът в Рио де Жанейро. По прогнози на местните власти той ще привлече 1,5 милиона туристи и ще донесе над 1 милиард долара приходи. По традиция началото на празника се отбелязва с връчването на украсения с блестящи камъни символичен ключ на Рио де Жанейро на крал Момо – домакина на карнавала.

Снимката е на Economic.bg
Можете да видите и един български поглед към карнавала, макар и с предишна дата
Използвани са текстове на 24chasa.bg, Dnevnik.bg, Fakti.bg, Economic.bg, Focus-news.net, News.bg

 

*

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter