Невронна „дантела” ни прави ходещи компютри


Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск направи още една крачка към реализирането на смелите си представи за бъдещето, създавайки иновационната стартъп компания Neuralink. Нейната основна дейност ще бъде разработването на т.нар. „невронна дантела“ – технология, която ще имплантира малки мозъчни електроди, способни да качват и свалят нашите мисли. И ако доскоро подобен тип технология е била в сферата на научната фантастика, то от известно време тя реално е обект на разработка в множество световни компании като Kernel, Facebook, NeuroSky, Netflix, Thync, NyVind, Neuroverse, Emotiv, и DARPA.

В научно-фантастичната поредица на шотландския автор Иън М. Банкс, хуманоиди инсталират устройство в мозъка си, което наричат невронна „дантела“. Постепенно то се сраства с мозъка на реципиента и по същество представлява безжичен компютърен интерфейс. А сега нов вид технология прави възможно превръщането на подобно футуристично бъдеще в реалност. Имплантирана чрез инжектиране мрежа от проводници (чип), широка само няколко милиметра, може да се свърже с живите неврони и тяхната дейност, като осигури достъп на електрониката до нашия мозък. Чарлз Лийбър, специалист по нанотехнологии в Харвардския университет и съавтор на изследване, описващо „невронната дантела“ казва, че основната цел пред учените в момента е да размият разликата между електронните схеми и живата материя. Нещо много близко до визията на Мъск.

Идеята на Лийбър е да се създаде проводящ мозъчен интерфейс, който улавя най-фините детайли на самия мозък. Докато невроните се свързват един с друг в мрежа, в която има отворени пространства, през които преминават протеини и течности, невронната “дантела“, имплантирана върху мозъчната кора ще оставя място за „улавяне“ на тези неврони. Някой ден подобна технология в мозъка може да бъде жизненоважна за хора с неврологични заболявания като Паркинсон например.

За пръв път Мъск споделя идеята за използване на подобен род технология на научна конференция през 2016 г. По думите му това ще бъде цифров слой, разположен над мозъчната кора и вграден направо в мозъка. Устройство, което най-накрая ще направи възможна връзката на компютрите с човешкия мозък. И това не изглежда съвсем нереалистично. Достатъчно е да погледнем развитието на мобилните комуникации и услуги – преди години щеше да звучи невероятно да разполагаме с целия ресурс на интернет в дланта си. Сега всеки има такъв достъп чрез мобилния си телефон.

Дейността на компании като Neuralink ще направи още една крачка към бъдеще, което ще слее в едно човек и машина. Илон Мъск вярва, че това е наложително условие преди изкуственият интелект да унищожи света, който го е създал. Фокусът му със сигурност се върти около повишаване възможностите за създаване на хора със супер сили, докато този на други изследователи е повече по отношение на разработване на технологията в подкрепа на медицината. Така или иначе, идеята за компютърен чип вграден в човешкия мозък е привлекателна и потенциално ще позволи слой изкуствен интелект имплантиран над мозъчната кора в определен момент да се свърже и „запише“ съзнанието на човека и после да го качи в облачното пространство. Някой наблюдатели вярват, че това би било възможно до 2045 г. А дали подобно научно откритие би било вълнуващо или по-скоро опасно, вероятно времето ще покаже.

Източник: LinkedIn

Превод: Ева Генова

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter