НОВА СТОЛЕВКА! ЗАЩО?


Григор Лилов

Ще последват и нови петдесетолевки, двадесетлевки и т.н.

Готови са и се кътат проектите за 200 и 500-левова банкнота

Григор Лилов

Както вече знаете, от днес в обръщение е нова столевка.
Старата емисия обаче няма да се изтегля. Ще последват и нови емисии и от другите банкноти.
Според БНБ това се прави с основната цел да се увеличи защитата и сигурността на паричните ни знаци. Дали това е цялата истина?

Григор Лилов

Данните, които давам, ще ви изненадат.

♦ Средната по стойност банкнота в обръщение (стойност на всички банкноти, разделени на броя им) в края на третото тримесечие на 2018 г. възлиза на 35.32 лв (последни данни). За едногодишен период стойността ù се е повишила с 1.65 лв., или с 4.90% вследствие на по-високия в сравнение с останалите номинали темп на нарастване в паричното обръщение на броя на банкнотите от 50 и 100 лева;
♦ В края на септември 2018 г. в обръщение са 459.5 млн. броя банкноти, които са с 19.1 млн. броя, или с 4.35% повече в сравнение с края на юни, а общата им стойност само за тези три месеца скача с 5,6%; за едногодишен период увеличението в броя на банкнотите е 5.12%, а по стойност – 10.28%! Повтарям – 10.28% само за едногодишен период.
♦ В края на септември 2018 г. общата стойност на намиращите се в обръщение банкноти от 50 лева е 6327.9 млн. лв., което им отрежда най-големия дял (38.98%) в структурата по стойност на банкнотите в обръщение. Столевката (без новата емисия) е малко над 6.1 милиарда лева.

Тези данни освен с ръста на печатането на пари изненадват и с нещо друго. В портмонетата и портфейлите на огромното мнозинство от хора у нас такива банкноти не се кътат. А столевките са над една трета от общата стойност на всички банкноти и монети и сега се пуска нова емисия.
При това за по-големи покупки като правило се ползват предимно банкови дебитни и кредитни карти. Т..е от несъразмерния дял на столевките си личи и огромния дял на най-голямата, играеща на едро сива и черна икономика у нас!

Давам данни за стойността на банкнотите и монетите в обръщение (извън касите на БНБ) от въвеждането на борда насам, съпоставени с данните за брутния вътрешен продукт (БВП) по текущи цени и по паритетни (покупателна способност) на човек от населението според Евростат.
Вижда се как от 2012 г. насам започва несъразмерното печатане на пари. Тогава започна стремително да нараства и външният дълг на страната заради взимани заеми.
Ще отбележа, че значима част от растежа на БВП на човек от населението е свързано с негативните демографски тенденции у нас (населението намалява и БВП се дели на по-малко число).


1 юли 1997 е датата на въвеждане на Валутния борд

Продажбите на дребно у нас за 2017 г. (последни данни) са 39 799 367 хил. лева (39 млрд.лв). От 2010 насам са нараснали с 45,8%, а стойността на парите в обръщение е скочила 209 на сто!

А някои ви казват, че инфлацията не е страшна, макар че финансите на страната ни се връзват именно чрез печатането на банкноти.

И за финал – готови са и се кътат за всеки случай проектите и за 200-и 500-левова банкнота.

Facebook

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter