Проект „Българските следи” събира върхови постижения в културата


Българските следи в изкуствата и световното културно наследство” е партньорски проект за създаване на Център за върхови постижения в креативните и рекреативни индустрии, съобщават създателите му. С усилията на инициативна група изследователи от университети и институти на БАН и други регионални културни институции, през тази година започна подготовката за изграждане и развитие на Център за върхови постижения. Проектът е по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Концепцията за изграждане на Центъра е изготвена и приета от управителния съвет на сдружение „СТАРИ СТОЛИЦИ” в началото на 2016 г. Идеята е, да се използват възможностите на Велико Търново и ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” като културно средище и да се изгради център за разпространение достиженията на българските изкуства и култура чрез практическо приложение на съвременните технологии в творческите индустрии.

Основната цел за създаване на Център за върхови постижения (Centre of excellence) в областта на творческите индустрии е „да се събуди на творческия дух на нацията чрез възраждане на отношението към общочовешки и културни ценности”.

Центърът за върхови постижения в креативните и рекреативни индустрии „Българските следи в изкуствата и световното материално и нематериално културно наследство“ ще се изгражда в съответствие с добрата международна практика, която създава условия за генерирането на нови идеи в науката, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии и тяхното приложение в практиката, допълват авторите на идеята.

Концепцията на сдружение „СТАРИ СТОЛИЦИ” предвижда да се откриват „българските следи”, като привлича интереса на авторитетни научни и културни институции в България и чужбина. Проектът включва изграждането на Медиен технологичен парк на територията на Старо военно училище. Той има за цел да се превърне в основна научна инфраструктура за практическо приложение на научните достижения в творческите индустрии.

Центърът ще осигури инфраструктура за използване от всички новосъздадени научни центрове и съществуващите научни звена от участниците в проекта. Проектът предвижда също партньорите – университети от цялата страна и научни институти на БАН да получат нова научна инфраструктура за изследване, документиране, представяне и практическо приложение на научно-изследователскта дейност в областта на творческите индустрии.

Към съвместното изграждане на Център за върхови постижения „Българските следи в изкуствата и световното културно наследство” са проявили интерес сериозни научни звена като Великотърновският университет „Св.св.Кирил и Методий”, институти на БАН, НАТФИЗ, НХА, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, АМТИИ-Пловдив, Икономическият университет Варна, Стопанска академия-Свищов, и др. регионални и национални културни институции.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter