Право, куме, в очи
РАДАН КЪНЕВ: Защо гласувах “против” кандидатурата на г-жа Урсула фон дер Лайен
При гласуването аз бях обвързан не от партийна дисциплина, а от мандата, даден ми от моите избиратели


Радан Кънев

АНАЛИЗИ БГ публикуваме, макар и дългия коментар, който Радан Кънев пусна във Фейсбук, водени от убеждението, че това е пример как един политик трябва да се отчита пред привържениците си:

На първо място, не бих се позовал на тайната на вота. Вярвам, че сме изпратени в ЕП с ясен мандат и дължим отчетност за гласуванията си, особено важните. Не уважавам гласа “въздържал се”. Не съм тук, за да нямам мнение. След сериозен и дълъг размисъл гласувах “против” кандидатурата на г-жа Урсула фон дер Лайен по следните причини:

1. Механизмът на нейното издигане беше унижение за Европейския парламент и неуважение към необичайно големия брой европейски граждани, които участваха на изборите за ЕП.
Не смятам, че процедурата за “водещ кандидат” е абсолютно задължителна, но съм убеден, че всяка кандидатура трябваше да бъде сериозно обсъдена от ЕП, между демократично избраните парламентарни фракции. Трудно ми е да подкрепя кандидат, който изобщо не е участвал в изборите и не е бил активен участник в европейската политика.
От резултатите е очевидно, че много депутати в ЕП споделят това мнение. Кандидатурата получи подкрепата на групи и национални делегации с общо близо 500 члена, но под 400 гласа. По-важното е, че както в ЕНП, така и в СД, мнозинството гласували “ЗА” го направиха с неудоволствие, заради партиен натиск, от страх, конформизъм, а немалко – за да не си провалят лятната ваканция…

2. Кандидатурата на г-жа Фон дер Лайен е пряк резултат от натиска, упражнен от националистическите правителства на Полша, Унгария, Словакия и Италия. Натиск, който имаше за цел именно отслабване на ЕП и намаляване на ресурса на ЕК и изобщо на ЕС да влияе върху правната сфера на тези корумпирани управления.
Управление, започнало под натиска на тези правителства, има малки реални шансове да бъде истински проевропейско и още по-малки – да упражнява силен натиск в сферата на правосъдието и върховенството на закона или за прокарване на законодателство за реални общи правосъдни механизми.

3. Самите заявки на г-жа Фон дер Лайен в сферата на правосъдието и върховенството на закона бяха слаби, общи и неубедителни (очевиден резултат от търсената – и частично получена – подкрепа от националистически и евроскептични фракции и корумпирани правителства).
Внимателният прочит на писмата й до либералите и социалистите и на самата й реч пред ЕП показва сила на думи, но противоречия и неубедителност по същество.
За съжаление, идеите на Вебер и Тимерманс за ефективни правосъдни инструменти, въоръжени със съответни юридически санкции, се превърнаха в обещание за поредния мониторинг, “в сътрудничество с компетентните органи на националните държави”. Това го гледаме всеки ден в България, не е достатъчно.

4. Програмната реч на г-жа Фон дер Лайен беше недопустим завой наляво в данъчно-икономическата сфера и нереалистична климатична утопия. Аз съм убеден привърженик и на общите социално-икономически политики, и на разумния преход към нисковъглеродна икономика. Това обаче не става с обещания към всички за всичко, просто защото в ЕС засега няма бюджет, който да плати сметката.
Същите депутати от Северозападна Европа, които ръкопляскат, утре ще откажат всякакво увеличение на бюджета, да не говорим за националните правителства.
Апропо, основната причина групата на ЕНП да отхвърли г-н Тимерманс, бяха опасенията от леви данъчни и климатични политики, каквито вчера обеща кандидатът на … ЕНП.

5. Както казах снощи и на групата на ЕНП, боя се, че направихме грешния компромис:
Вместо да приемем исканията на социалистите, либералите и зелените в сферата на правосъдието, а да отхвърлим икономическите им утопии, ние наравихме обратното. Отстъпихме на левите за икономиката, а на националистите – за правосъдието…

6. Не се притеснявам, че г-жа Фон дер Лайен е предложила твърде силна Европа. Аз съм европейски федералист и вярвам, че националните държави трябва да се разделят с част от суверенитета си.
Вярвам обаче, и че суверенитетът се гради от основите – сигурност и правосъдие, а не с думи. Общите институции трябва да предхождат общите данъци и регулации, а не обратно.

7. Опасенията, че кандидатурата и изборът са предмет на опасен компромис, се оправдаха. Г-жа Фон дер Лайен беше избрана с подкрепата на националистите от ПиС в Полша и анархистите-антиевропейци от “5 звезди” в Италия. Това е трудно начало за мандата й и голям риск пред гласуването на програма и състав на ЕК.

В заключение: Искрено се надявам, че бъдещето и политиката на Урсула фон дер Лайен ще ме опровергаят. Аз ще работя активно и убедено за всяко добро нейно предложение и за проевропейските й приоритети, когато бъдат внесени в ЕП като реални предложения. Гласуването “против” на много проевропейски депутати, в т.ч. и моето, разбирам като заявка за силен коректив на законодателната активност на Комисията в бъдеще.

При гласуването обаче аз бях обвързан не от партийна дисциплина, а от мандата, даден ми от моите избиратели, както го разбирам и чувствам. Надявам се да съм действал в неговите рамки.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter