Ските хранят половин Австрия


Иван Филчев

Без ски Австрия със сигурност нямаше да бъде същата. Едва ли има друга държава в света, в основата на чието благодентсвие са предимно зимните спортове и туризъм. А това е така, защото отличителна черта в географската характеристика на страната, която е по-малка от България е фактът, че Източните Алпи се простират на 2/3 от територията й. 7 от деветте федерални провинции са планински, а австрийските ски курорти са 425 с обща дължина на пистите 7230 км. На разположение на любителите на зимните спортове им 2570 лифта.

Заалбах писти„Обущарю, стой си при калъпите!”. Това гласи една популярна австрийска поговорка, която обяснява защо алпийските села не са обезлюдени. „За да направиш кладенец, копай на едно място!”. От тази поговорка, която няма претенции за националност, пък става ясно, че концентрираш ли усилията си в една област, то резултатът може да бъде само обещаващ. Затова австрийците газят вода, но жадни не ходят.
Заалбах-Хинтерглем е един от най-големите австрийски ски курорти. Става дума за две села на разстояние от 3 км, които с времето са слели. Намират се между алпийските склонове в провинция Залцбург. „Рядко в историята на една община ските стават основен източник на доходи и предпоставка за привличане на много туристи”. Тази информация се намира в етнографския музей в Заалбах, който разказва успешната история на едно затънтено планинско място, превърнало се в известен ски курорт. Подобна е съдбата обаче на не едно австрийско село.
Всъщност в Заалбах ски се карат от 1898 г., като те не се възприемат като спортно, а като историческо и социално събитие в историята. Още през зимата на 1924 г. в статистиката са регистрирани 800 нощувки. Строежът на първият лифт започва през 1945 г., което дава нов тласък в развитието на туризма.

Заалбах писта

Днес пистите в курорта са с дължина от 270 км. Броят на лифтовете е 70, като дневната карта за тях в основния сезон е 52 евро, а петдневната 214. Хотел над пет етажа няма да видите. Във високият сезон, за който се смята времето от 24 декември до 8 януари и от 28 януари до 3 март, двойна стая с полупансион в тризвезден хотел може да се намери за по 100 евро на ден. Къщите за гости и апартаментите излизат по-евтино. Ако хотелът е без възможност за паркиране, гаражът излиза по 8 евро на ден. Иначе сезонът в Заалбах-Хинтерглем започва от 7 декември със станалото традиция вече рейв парти на снега и продължава до средата на април, като в началото и края на сезона цените съответно са доста по-ниски.
Има и летен сезон, който започва от 15 юни и продължава до 15 септември. В този период е помислено за любителите на планинското колоездене, катаренето и ценителите на природата. Така местното население, наброяващо около 3 000 души има почти целогодишна заетост.

Заалбах хотел

„Всички местни работят в туризма. Така е откакто се помня”, разказва надхвърлилата 60-те Маргит, която от над 40-години работи в един от хотелите в Заалбах. „Имаме планини, трябва да ги използваме. И просто го правим”, добавя тя. И тъй като курортът през зимата има нужда от много работна ръка, той дава хляб и много източноевропейци, които не могат да намерят подобни условия и заплащане в своите страни. В Австрия при четиримесечна сезонна заетосет се получават пет заплати, като последната включва изплащането на почивни дни, отпуск и празничен труд.
Зимните спортове и туризмът са изключително важен фактор за австрийската икономика. В световен мащаб Австрия е на второ място след Кипър по доходи на глава на населението, идващи от туризъм. Всяко пето работно място в Австрия е свързано с този бранш. Залозите на сектора са тясно свързани с икономиката и политиката на страната и в частност с малките и средни предприятия, които представляват почти целия бранш, тъй като 90 на сто от фирмите имат под 10 служители.

Заалбах
Заалбах

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter