Юлското утро 2020
СТОИЛ СТОИЛОВ: Явно организаторите на протеста нямат топки наистина да протестират като хората
Ще ни мъчат докато се върнат чалгаджиите от морето и не хванат сопите


Стоил Стоилов

Снощи към 23:00 на поредния ми поход от моста към Плиска един младеж ме нарече гербаджия, след като му отказах интервю. После го повиках обратно се съгласих да говоря. Момчето искаше да ме снима, но не искаше да се снимаме взаимно. Тогава почна разговор, който може и да е записан.

Направи ми впечатление удивително ниската грамотност за изборите, предаването на властта, мандатите, миналите избори, факти, числа. А момчето се гордееше, че е организирал 4 хиляди души да участват в протестите. Ако това е вярно, наистина е за гордост. Но другото? Младежът никак не можеше да разбере, че едни и същи закони като изборния кодекс. ще произведат същата или подобна власт. Независимо как се казват новите партии.

Беше като навита пружина – искаме  оставка, младо правителство, младите не са корумпирани, машинно гласуване. И беше много изненадано момчето, когато разбра, че изборите в София всъщност ги решават любителите на чалгата в Люлин, Младост, Обеля, Овча купел и Дружба и циганите под строй…

А не гласовете на жълтопаветните любители на класическите арии, които се пяха снощи на моста

Така и не разбра, че трябва да имат конкретни искания за промени, които да бъдат приети под натиска на улицата.

А това, че десетки, а може би стотици вече трета вечер трамбоваме пеша поне до Плиска, че и по-нагоре, за да могат двайсетина байкъри да се кефят на празния булевард го оставям засега без коментар. Преди два дни градския транспорт се оправда, че било опасно да се слиза до Орлов мост заради байкърите. Полицаите кротко си дремеха на Ропотамо е се бъзикаха, че ходенето било полезно и ми даваха акъл да си купя велосипед. Нищо, че бяха по-млади от децата ми и даването на акъл в този случай не е проява на добро възпитание.

Явно организаторите на протеста нямат топки или ресурси/подкрепа, за да го радикализират наистина и да протестират като хората – с  безредици, запалени гуми, заварени врати на институции, обърнати коли на държавната администрация и полицията, както се прави в нормалните държави.

Ще ни мъчат докато се върнат чалгаджиите от морето и не хванат сопите.

Прочетено във фейсбук профила Stoil Stoilov

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter