Градски репортажи
Та нема ли кой да палне плевнико на кмето…
Как кметът на Златоград се нахвърли върху управителя на общинската болница насред Covid-19 заразата


Ръководството на болницата в Златоград обявило дарителска кампания за събиране на средства и продукти, съобщава Радостина Чернокова – кореспондент на БНР в Смолян.

Акцията била обявена в социалните мрежи, като сред необходимите на болницата продукти са обявени както храни, така дърва за огрев и лични предпазни средства заради коронавируса.

Обаче кметът на общината Мирослав Янчев определил кампанията като позорна:

Цялата тази история за мен е позорна. Казвам го, защото от 13 години управлявам общината като представител на изпълнителната власт. Недоумявам, че това нещо може да бъде изписано от общинско учреждение без наше съгласие, естествено и без резолюцията на общински съвет, който е принципал на болницата. Категорично се разминава с действителността, свидетелства кметът пред колегата кореспондент.

Разказът на доктор Людмил Личев, управител на многопрофилната болница за активно лечение “Професор доктор Асен Шопов” в Златоград е различен:

Хората от района са свикнали и ни даряват много картофи, лук, ред други селскостопански продукти точно по това време, когато си събират продукцията. Преди да пусна обявата, аз не съм му се обаждал, но няма нищо лошо, напротив, това е хубаво, нека хората да знаят, защото самите хора идват и ме питат: “Искате ли да донеса”?…

Скандал в Златоград заради дарителска кампания на общинската болница

Златоград е сред най-благоприятно развиващите се градове от своя калибър. От думите на Мирослав Янчев разбираме, че той е на път да се превърне в „кмет мерцедес“ – така наричаме многомандатните  кметове, а както е видно, политическият двигател на златоградския кмет вече е четиритактов.

През това време общината е успяла да привлече сериозни средства по проекти и днес Златоград е проспериращо, китно селище.

Кметът “Мерцедес” Мирослав Янчев

Според достоверни местни източници на АНАЛИЗИ БГ проектният финансов просперитет на Златоград се дължи на дългогодишната дружба между Цветан Цветанов и кмета Мирослав Янчев. Цветанов неведнъж е гостувал в Златоград. От същите източници научихме, че някои местни бизнесмени вече открито изразявали неодобрението си срещу кмета. Дали Мирослав Янчев не е станал толкова раздразнителен заради раздиращата необходимост да избира между ГЕРБ или Републиканци за България. Зер, парламентарни избори се задават.

Д-р Людмил Личев също не е вчерашен в Златоград. В началото на 2009 г. общинският съвет в Златоград единодушно го избира за управител на МБАЛ „Проф.Д-р Асен Шопов“ ЕООД Златоград с тригодишен мандат. Сиреч, в наши дни доктор Личев и той е „управител мерцедес“. При това хирургът се радва на безупречна репутация сред съгражданите си.

Кметът Мирослав Митков Янчев е завършил Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов в специалността Бизнес администрация и е магистър по управление на бизнеса. Като такъв би следвало да е научил какви са правомощията на един управител на търговско дружество, па макар и било то ЕООД  с принципал общинския съвет. Би следвало да са го научили, че МБАЛ „Проф.Д-р Асен Шопов“ ЕООД Златоград няма как да е „общинско учреждение“ , а е търговско дружество по силата не само на Търговския закон.

Вместо това Янчев като разпищолил се аянин* се нахвърля върху управителя на общинската болница в дните, когато броят на регистрираните с Covid-19 катери всекидневно върхове. И не само си позволява този произвол, но и се опитва, без да му е работата да прилъгва:

Използвам случая чрез програма “Хоризонт”  да поканя всички млади специалисти, които са готови да работят, общината ще осигури всякакви условия, а нашата болница има нужда от нови лекари с по-различно креативно мислене по отношение, дори на менажирането

Знае ли всъщност Мирослав Янчев какви са заплатите в МБАЛ „Проф.Д-р Асен Шопов“ ЕООД Златоград? Ще го информираме със следващия репортаж от Радио „Фокус“:

Д-р Людмил Личев, МБАЛ – Златоград: Болницата няма дългосрочни задължения, но плаща минимални заплати на персонала си

Интересно с какви заплати и други бонуси ще привличат „нови лекари с по-различно креативно мислене по отношение, дори на менажирането“  в Златоград, след разказаното от д-р Личев? Или демагогията се е превърнала в ментална девиация на управниците ни въобще? Дали кметът Янчев малко не се е пообъркал? Изпуснал си нервите напоследък…

Нека да не го го върнем към действителността с едно многозначително стихотворение от Елин Пелин, строфа от което е заглавието на този репортаж:

НОЩ

Темно, брате, темно, ете,

като в катраница,

нито месечинка свети,

ни ясна звездица!

 

Куче лае у полето,

та си глава кине —

ергени ли мома краднат,

или некой гине?

 

Та нема ли кой да палне

плевнико на кмето

да разпусне това пусто

темнило проклето!

* Аянин или Аян е първенец, влиятелен гражданин в Османската империя, управител на града и околностите му.

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter