Три неща, с които лидерите никога не правят компромис


Наскоро с дъщеря отидохме на кратка екскурзия. Беше прекрасно, времето беше идеално – направо супер. Аз обаче допуснах една огромна грешка, която без малко да ни струва цялото приключение. Заради планиране в последния момент направих резервация в неподходящ хотел, а оттам и компромис със средата ни.

Преди няколко години ме поканиха да изнеса лекция в чужбина. Тъй като графикът беше натоварен, а и исках да спестя пари на клиента си, накрая имах само един ден за почивка и аклиматизация. Летях 12 часа, изобщо не бях мигнала, а трябваше да се кача на сцената непосредствено след кацането на самолета. Бях направила компромис с грижата за себе си.

Миналата есен ме „уговориха“ да се срещна с един нов приятел на кафе. Четвърт чаша от кофеиновата напитка и 10 минути по-късно, той говореше само за това, колко трудно е да се работи в неговата компания, колко смотан е шефът му, колко гадно е да си разведен и други подобни весели неща (говореше много бързо). Усещах внезапни болки, все едно жизнените сили се опитваха да напуснат тялото ми, и 18 минути по-късно изхвърчах през вратата. Ако бях останала, щях да съм направила компромис с обкръжението си.

Средата, грижата за себе си и обкръжението – това са трите неща, с които не бива да правим компромис, ако искаме да сме възможно най-заредени с добра енергия. Ето защо и как. Приложете тези правила, както намерите за добре.

Правило 1: Никога не правете компромис със средата си. Просто недейте!

Бюджетът и ситуацията са без значение – правете всичко възможно да се обграждате от красота. Грижете се за своята безопасност. Не само не си струва риска и всичко, което го съпровожда – средата влияе на настроението, здравето, присъствието, умствената острота, отношението ви към околните и дори нагласата ви за това, в какъв човек се превръщате и какво е възможно.

Какво да правите: Обграждайте се от вибрациите, в които искате да функционирате; дали ще е хотелска стая, конферентна зала или чиста къща; хора, ситуации или сутрешното ви кафе – средата оказва влияние. При това огромно! Прилагайте това правило, когато сте на път, в офиса или пътувате към работа, или когато просто сте си у дома. Обгрижвайте средата си по всеки възможен начин.

Правило 2: Не правете компромис с грижата за себе си

Не. Никога! Настройте се за успех още щом започнете да планирате деня си. Пътуването или „заетостта“ не трябва да са оправдание, че не се грижите за себе си. Всъщност тези грижи са дори по-важни, когато сте на път или „заети“, особено ако прескачате между часови зони и се придвижвате със самолет. При подобни условия тялото и умът ви са достатъчно натоварени, затова ги подхранвайте правилно.

Какво да правите: Планирайте. Полагайте всички необходими грижи за себе си, когато пътувате. Стегнете багажа; действайте внимателно и обмислено; гледайте да разполагате с време за аклиматизация; уверете се, че има място или начин да потренирате; хранете се здравословно; ако е възможно, носете си храна за „спешни случаи“; намерете време за себе си – планирайте всичко, което ви кара да се чувствате добре. Всеки грам проактивност ви струва 100 грама мозъчно здраве, продуктивност, присъствие и увереност.

Правило 3: Не правете компромис с обкръжението си.

Ако хората около вас ви карат да се чувствате малки, жалки, страхливи или просто излъчват неприятни вибрации, не общувайте с тях. Ако искат клюки или салонни приказки, обичат да се оплакват, правят живота ви труден или непрекъснато пеят познатата песен „Горкият аз“, не общувайте с тях. Ако искат да бъдете по-малки, да се държите глупаво и да мрънкате, за да слезете до тяхното ниво, не се поддавайте на желанията им. Разбира се, ако тези неща са ви приятни и ги намирате за зареждащи или вдъхновяващи, може би вашето обкръжение ви е точно по мярка – и все пак бих ви посъветвала да се замислите. Джим Рон е казал, че се превръщаме в средния сбор от 5-те личности, с които прекарваме най-много време – вие в кого се превръщате?

Какво да правите: Като начало, проумейте, че не е нужно да общувате с хора, които не харесвате. Имате избор. Бъдете там, където е магията; където духът ви лети, където има присъствие, доброжелателност и един по-широк мироглед. Общувайте с личности, които ви носят приятни моменти, вдъхновяващи разговори или и двете; които ви забелязват и ви тласкат към развитие и съвършенство. Грижете се за своята орбита и новите хора в нея. Членове на семейството, добри приятели или колеги ви карат да се чувствате зле? Няма проблем; променяйте темата на разговор, бъдете готови да им помогнете, но не подхранвайте огъня – не слизайте на тяхното ниво, за да се „впишете“.

Животът е кратък, а лидерството – жизненоважно. Трябва да сте в най-добрата си форма, затова се грижете за себе си и средата си и прекарвайте времето си по начини, които ви правят по-добри и ви позволяват да постигате въздействащи и положителни промени. Напред!

Източник: menager.bg

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter