Градски антилегенди
Укриват ли зам. кмет и изпълнителен директор безстопанственост на Вежди Рашидов?
След като дарени пари от българите в чужбина най-вероятно изгоряха в КТБ, сега освобождават строителен парцел – 6,5 декара в „Манастирски ливади“ за големите играчи


Кин Стоянов

Недостроеният Дом на българите в чужбина, наречен “Родна стряха”, ще бъде съборен. На мястото на 5-етажната сграда ще се построи училище и детска градина е предложението на Столичната община. Теренът е с площ от 6500 кв.м и е близо до кръстовището на ул. “Т. Каблешков” и бул. “България”, съобщи в края на юли „Дневник“.

В строежа са вложени пари на българи от чужбина, събирани в началото на 80-те години. Сега сградата е собственост на Националния дарителски фонд (НДФ)”13 века България”, който я придобива с решение на Министерския съвет от 16 май 2008 г. Предстои фондът да я дари на общината с условието в бъдещото училище, което се построи на нейно място, да има многофункционална зала за културни прояви, която да носи името “Дом “Родна стряха”, продължава в текста си за „Дневник“ Максим Караджов.

И веднага става ясно, че колегата е получил от заинтересованите страни манипулирана информация. По-нататък става ясно, че зам. кметът Тодор Чобанов сипе врели некипели, че според информация от Фонд „13 века България“ през осемдесетте години на миналия век са дарили не повече от $ 150 000 за Дома на българите в чужбина „Родна стряха“. Изпълнителният дирактор на фонда Слава Иванова, която би трябвало да изпрати информацията до Столична община не била открита на служебния си телефон.

Защо се крие Слава Иванова?

Защото  рискува да извърши длъжностно престъпление – да наруши волята на дарителите във фонда, който ѝ е поверен за управление. Защото не става дума за $ 150 000, а за близо милион долара, за които до 2005 г. в Националния дарителски фонд „13 века България“ имаше пълна справка с банкови документи и извлечения за имената на дарителите и сумите, които са дарили – някои от тях сериозни суми. Тази справка беше предадена на прокуратурата, която след направената проверка, придружена от счетоводни експертизи, излезе с постановление, че няма извършени нарушения при съхраняването на даренията за „Родна стряха“. Защо Слава Иванова не е изпратила въпросната справка в Столичната община?

Отговорът на горните въпроси се крие в обстоятелството че близо 4 милиона лева на Националния дарителски фонд „13 века България“ бяха депозирани и изгоряха при фалита на КТБ. Никой от фонда не обясни кога са били депозирани парите в трезора. Вариантите са два. Или, когато министър на културата и председател на УС на фонда е бил Стефан Данаилов, а изпълнителен директор Тошо Пейков, или когато управителния съвет е председателстван от министър Вежди Рашидов, а изпълнителен директор стана Греди Асса. Съгласно закона за Националния дарителски фонд „13 века България“:

Чл. 8. (1) Управителният съвет:

1. управлява и се разпорежда с имуществото на фонда;

(2) (Нова – ДВ, бр. 32 от 2005 г.) Членовете на управителния съвет отговарят солидарно за имуществените вреди, които са причинили виновно на фонда.

Вежди Рашидов опищя медиите за собствените си пари, които изгубил в КТБ, но думичка не обели за изгорелите пари на дарителите, пазени повече от четири десетилетия. Ако председателстван от Рашидов УС е взел решение за депозита в КТБ, Рашидов също носи отговорност.

Училище и детска градина – Да, ама Не!

Заради това ли Тодор Чобанов и Слава Иванова бързат да разрушават градежът на „Родна стряха“? А поръчаха ли конструктивна експертиза, за да се установи какво е състоянието на обекта и може ли той да бъде достроен? В деловодството на НДФ „13 века България“ съществува такава, подписана от най-добрите експерти по конструкциите в УНСС. Експертизата не откри никакви конструктивни дефекти на съществуващия градеж, които да осуетят дострояването му. Не се ли крие в тази прибързаност желанието да се замете под строителните отломки нечия безстопанственост?

Нещо, че сега хвърлят прах в очите на новодомците пренаселили през последните години кв. „Манастирски ливади“. Щели да строят училище и детска градина, че и многофункционална зала за културни прояви. А или не знаят или крият, че веднага след разрушаването на съществуващата сграда, собствениците на тези 6,5 декара, отчуждени за построяването на дом на българите в чужбина „Родна стряха“, ще поискат да възстановят собствеността си върху парцелите, тъй като мероприятието, заради които земята им е била отчуждена не се е състояла. Бърза проверка в сайт за недвижими имоти показва, че парцел от 720 кв. м. в Манастирски ливади се продава за 370 000 EUR. За колко ли ще се изтъргуват 6,5 дка.?

Казано на езика на езуитите: „Целта е да се оправдаят средствата!“.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter