„Фидес“ и Орбан
с категорична победа на изборите в Унгария



♦ За трети пореден мандат управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария 

Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, „Фидес“ и нейният младши коалиционен партньор – Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията.

„Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа“, каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща.

„Високата избирателна активност премахва всички съмнения“ за нашата победа, добави премиерът.

Предварителните резултати показват, че „Фидес“ е спечелил 49,15% от гласовете, след преброяването на 64% от бюлетините, съобщиха от унгарската ЦИК, като добавиха, че избирателната активност е била 68,80%.

Дясната националистическата партия „Йоббик“ („Движение за по-добра Унгария“) е на второ място с 20% и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае, че „Фидес отново победи“. ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.

Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.

След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща, журналисти запитаха Орбан дали той се бори срещу Европейския съюз.

„ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ“, отвърна премиерът, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.

Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

Източник: vesti.bg

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter