Гражданско неподчинение
ЧИТАТЕЛИТЕ КОМЕНТИРАТ: Хората се хванаха на въдицата на Слави Трифонов защото разбраха, че има нещо сбъркано
Както не е редно вероизповеданията да се финансират от бюджета , така не е редно и партиите да го правят*


Текстът на Гроздан Караджов „Поне опашката да си бяха отрязали” предизвика силен отзвук и широки коментари в интернет медиите и социалните мрежи. Прочетохме този коментар във фейсбук общността ГОДЕН. Публикуваме го, защото предлага интересни, донякъде екзотични идеи, които сигурно биха предизвикали добре платената ирония на вездесъщите нашенски експерти по избори. Все пак въпросите, които коментарът поставя не са лишени от основания и си струва да се позамислим върху тях:

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Поне опашката да си бяха отрязали

Партиите са носители на идеологии и интереси . Защо нерелигиозните и безпартийни граждани трябва да финансират партия или вероизповедание?

Проблемът на Европа където тази простотия се практикува е, че в резултат на това гражданите не участват активно в политическият живот и много от тях се чувстват непредставени . Бумът на популизма е резултат и от сбърканата философия и прекъсната връзка между гражданите и политиците .

Другият проблем е, че партийната демокрация платена от държавата нарушава правата на безпартийните и желаещите да участват като независими

Хората затова се хванаха на въдицата на Слави Трифонов защото разбраха, че има нещо сбъркано . За съжаление мажоритарната система задълбочава проблема с представителството независимо от начина на финансиране. САЩ имат точно този проблем и на практика отдавна са плутокрация въпреки прозрачността. Това което ги спасява са все още работещите институции, свободата на словото и вътрешнопартийната демокрация . У нас такава от представените парламентарно партии има донякъде само в БСП или поне се опитват да имитират такава. Нинова обаче се осра, но това е друга тема!!!

Какво е лечението?

Ами на първо място независимите кандидати и партийните мутри да се издигат и участват в изборите по едни и същи правила. Например при избора на народни представители кандидатите да се издигат от инициативни комитети и да събират подписи и то при активната регистрация на гражданите за изборите . Първите 100 от даден многомандатен избирателен район участват. Едва тогава на сцената излизат партиите. Тези които имат поне по 1 кандидат в поне 1/3 от МИР се регистрират като партии като представят декларация от издигнатите че са съгласни да представляват партията. И на изборите гражданите гласуват за личности, както иска Слави Трифонов и сие, а гласовете за партийните кандидати се броят и за гласове дадени на съответната партия. Независимите се третират като партия . Първите двама от всеки МИР влизат директно в парламента , а останалите се подреждат в националната партийна листа на всяка партия според получените гласове . Независимите също се подреждат в листа. И парламента се попълва от тези листи пропорционално на получените гласове от партиите и независимите . Предложете такава система да видим какво ще възрази мафията, стига сте ревали за държавни парички.

*Нека не забравяме, че Хенрих Дейвид Торо е замислил знаменитото си есе „Гражданско неподчинение“ в затворническа килия, където е попаднал заради отказа си да плаща „църковен данък“.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter