Срещата по сигурността САЩ-Русия
Ще се дели ли светът на сфери на влияние?
Как дяволът се крие в детайлите


Григор Лилов

Както съм казвал неведнъж, в голямата дипломация и политика няма никакви случайни събития. Всичко се премисля до последната запетайка, дори и такива детайли, които на първи поглед нямат никаква връзка с основната тема.

Ето един такъв детайл. Руският фонд “Историческая память” освен руските оригинали на документите по пакта “Рибентроп-Молотов” за първи път публикува и Секретния протокол към него.

Досега публичност имаше само за немския вариант на тези документи. Пропагандата използваше това, за да твърди, че те са манипулирани.

В мен възникна въпросът защо това се прави сега? Много и много десетилетия наред Москва отричаше наличието на договорките с Хитлер по разделянето на сферите на влиянието и на териториите, които ще бъдат завладени.

Единственият отговор на това “защо сега” е външнополитически сондаж като предложение за евентуална сделка.

Сега, през юни предстои среща по сигурността в Близкия и Среден Изток, а и по света на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън и руския секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев. Тя ще бъде в Йерусалим и с участието на израелският съветник по националната сигурност Меир Бен-Шабат. Срещата беше набелязана в телефонния разговор между Тръмп и Путин и окончателно уговорена между Путин и Нетянаху.

Без изгледи за стиснати ръце
Всъщност всички противоречия между САЩ и Русия се свеждат до едно: стремежът на Кремъл да гарантира своя зона на влияние на цената на американско доминиране върху всичко извън нея

За мен вече е ясна идеята на такава среща – поне от руска страна: подялба на региона на сфери на влияние и може би оферта и за подялба и на света.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter