Публиката като геврек
ЮЛИАНА МЕТОДИЕВА: Аман от партийно демагогстване, че тотално сме били изключени от западната цивилизация!
Как един музикант се изказа по въпроса на историята на социализма и учебниците


Юлиана Методиева

Да се вкарат спорните учебници по история за 10 клас в противопоставянето соц. носталгия – антикомунизъм е безспорно поредната глупотевина, която АНАЛИЗИ БГ вече коментира:

Историята** – курва или наука?
Как се затварят непрочетени страници от миналото 

НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ – За историята, истериците… или: „Какво ще кажем ние на младите сърца?“
Когато поезията стане арбитър в учебниците по история

Сега предлагаме на нашите читатели един коментар от фейсбук профила на Юлиана Методиева, колега журналист, правозащитник, която най-малко може да бъде обвинена в носталгия по комунистическия режим. Въпрос на коректно боравене с фактите – нищо друго:

Вбесена съм от БНТ! Ще пиша на и.д. Кошлуков, та ако ще повече да не ме пуснат в обществен ефир! Един музикант се изказа по въпроса на историята на социализма и учебниците, поканен от Георги Любенов. Музикантът е Стоян Михалев, от управителното тяло на ДСБ. Ако нещо много ме притеснява в последните няколко дни, то е пълната загуба на връзка с действителността! Все едно е декември 1989 г. и съм на площада пред „Александър Невски“. Викаме като побъркани долу БКП, вън мафията и други пароли на СДС.

Михалев ме върна и във времето на загубените парламентарни избори 1990 г. Тогава с колеги от в. „Демокрация“ седнахме на улицата и за часове блокирахме транспорта по “Раковски”. Търсехме демократическа справедливост от тогавашния американски посланик Сол Полански, защото БКП беше спечелила парламенарно мнозинство. Това беше исторически недопустимо! Така мразех Тодор Живков и цялата му оядена номенклатура, че не се прибирах при семейството си, забравих деца и съпруг!

Ало, Михалев! Аман от партийно демагогстване, че тотално сме били изключени от западната цивилизация! Гледах спектакъл на Питър Брук „Сън в лятна нощ“! Не знаете кой е Питър Брук? Лошо! Ако пък случайно знаете, значи сте лъжец и приказвате от екрана на БНТ празни думи.

Не сме чели книги? Аз, както и целият ми студентски поток от филологиите на СУ, имахме достъп до най-скандалните имена на екзистенциализма. През ранните 80 години превеждахме писмата на Антонен Арто с такава стремителна скорост, че французите ни завидяха.

Ненавистният комсомол не ми попречи на мен, както и на моите приятели да слушаме каквато си искаме рок музика, каквото и да приказва Кирил Маричков. Беше скучно с учебниците в гимназиите, но кой им обръща внимание.

Подозирам, че и днешните тийнейджъри толкова и ще четат учебниците си по история, сигурно се чудят за какво е тази дандания!

Толкова бяхме луди по киното, че не пропускахме нито един американски, италиански, британски или френски филми. Това Фелини, Антониони, Бергман, Копола ни събираха на такива дискусии, все едно Запад и Изток имат общи етически и естетически проблеми.

Живков прелъстяваше на 8 декември златната младеж в зала Универсиада и беше голяма меланхолия да не си от богоизбраните. Е, аз не бях, защото съм от потеклото на „бившите хора“. И не понасях неравенствата, които този измислен комунистически модел уж щеше да унищожи, ама не. Не стана.

Стояне, драги! Не се дръж като партийна шаманка от екрана. Не казвай на публиката как да мисли за миналото правилно, според демократичните ти опорни точки. Не я омагьосвай, че е геврек. Не е геврек.

 

 

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter