11 октомври – Денят на Страшния съд за Интернет?


Тази информация бързо доби популярност в социалните мрежи. Като причина за прогнозата се сочи първата в историята смяна на така наречените ключове на интернет регулатора, което може да създаде проблеми при сърфирането в мрежата. Истината обаче не изглежда толкова песимистично, коментираха пред БНТ български IT експерти.

Интернет потребителите бяха предупредени, че след 11 октомври част от ресурсите в мрежата може да се окажат недостъпни, а много сайтове да се откриват изключително бавно.

В действителност от години се подготвя смяна на секретните ключове в самия корен на интернет. И още нещо – не е ясно дали смяната ще се случи точно на 11 октомври. „Правени са много тестове, сценарии, и всичко показва, че максимум 0,05% от потребителите могат да изпитат проблеми. Това са около 2 милиона потребители“, твърди IT експертът Илия Базлянков. Възможните сценарии далеч не изглеждат толкова апокалиптично, колкото се тиражира. „Най-добрият сценарий е в повечето държави никой да не разбере нищо от проблема, а най-лошият е на 2 милиона потребители да им спре достъпът до интернет изцяло – да не могат да отварят сайтове, имейли. Ако това стане, те трябва да се обадят единствено на интернет доставчика си и той да промени настройките.“

Източник: actualno.com

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter