Кристалната приказка на Сваровски


Иван Филчев

Ако сте любопитни да разберете как се е чувствала Алиса в страната на чудесата, то на всяка цена трябва да посетите „Кристалните светове на Сваровски”. Ще ги откриете в австрийското градче Ватенс, на около 20 км от Инсбрук. Попаднете ли там ще установите, че това не е просто музей, а истинска кристална приказка, която няма да искате да свърши.

Музеят на кристалите Сваровски

 

„Кристалните светове на Сваровски” виждат бял свят през 1995 г., когато световноизвестната марка празнува 100 години. Творение са на Андре Хелер, който им намира място в чудна пещера в австрийските Алпи, омагьосваща всеки посетител. Състои се от 16 помещения, в които чрез невероятно съчетание на звук и светлина е създаден един наистина приказен свят. Дъхът секва още на входа, където ще се сблъскате с алпийски великан с кристални очи, от чиято уста блика кристална вода. След това пък предстои срещата с кристалите. Първата е с най-големия, който е шлифован на ръка със 100 фасетки.

Как бих се чувствал във вътрешността на един кристал? Ако някога сте си задавали този въпрос, то отговорът ще намерите в т.нар. „Кристален купол”. Помещението е направено по модела на геодезиста Ричърд Бакминстър Фулър. 595 огледала създават дълбочинен ефект, даващ усещането на посетителя, че се намира в кристал. Девет от огледалата са „шпионски”, тъй като скриват кристални произведения на известни творци. „Кристалният купол” е невероятно зрелище и вероятно затова е желано място за много сватбени церемонии.

В центъра на „Тихата светлина” пък се издига кристално дърво. Радващата очите красота е дело на дизайнерите Торд Бунтье и Алекзандър Маккуин. Създадено е през през 2003 г. за фоайето на „Виктория и Албърт мюзиъм” в Лондон, но по-късно е преместено тук във Ватенс. Дървото се състои от 150 000 блестящи кристала Сваровски.

„Ледената улица” пък е празен коридор, който оживява от стъпките на посетителя. Всяко докосване на обувка предизвиква скърцане, наподобяващо ходене по тънък лед. Необичайната улица води до гигантски планински кристал от Мадагаскар, даващ представа как изглеждат всъщност кристалите преди обработка.

Оригинални макети на четири архитектурни забележителности също са намерили своето място в „Кристалните светове на Сваровски”. Това са Тадж Махал в Агра, Хеопсовата пирамида в Гиза, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и мавзолеят на Ленин в Москва, които са дело на руското артистично дуо „Сини носове”. Египетската пирамида тежи 106 кг , а Емпайър стейт билдинг е направена от 386 части.

Името на световно известната компания дава чехът Даниел Сваровски, който измисля машина за обработване на камъни и кристали, без да нарушава качеството им. Тъй като сметнал, че е немислимо да се конкурира с утвърдените майстори в родината си, той решил да се премести в Австрия. Така с помощта на синовете си развил технология за обработка на изкуствени брилянти и кристални изделия. Днес много водещи дизайнери използват кристалите му, за да украсят тоалетите си. На пазара обаче фирмата пробива през 1976 г., когато започва кристални фигурки, които бързо стават обект на желание на страстни колекционери от цял свят. Първата фигура проправила пътя на Сваровски е мишка.

Наричат я първата мишка, която също е изложена в „Кристалните светове”. Неин автор е служител в компанията, направил впечатление с креативно мислене. До днес тази мишка продължава да бъде символ на оригиналност и креативност на марката.

Кристалната приказка Сваровски продължава и в градината на музея, където е впечатляващата инсталация „Кристалният облак”. Разположено на площ от 1400 квадратни метра мистичното произведение на изкуството е най-голямото по рода си в света. Състои се от 800 000 ръчно поставени кристала Сваровски, които в тъмната част на деня са осветени в различни светлини, променящи се под звуците на тиха и спокойна музика. Невроятно място. Не просто музей, а приказка, от която ти се приисква винаги да бъдеш част.

 

„Кристалните светове на Сваровски” е всеки ден от 9 до 18.30 часа. Билетът за възрастни струва 19 евро, а за групи по 17 на човек. Няколко пъти през деня от гарата в Инсбрук до музея пътува специален автобус срещу 9 евро в двете посоки.

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter