Пражката пролет, която не успя да излезе от политическата зима


50 години от окупацията на Чехословакия през 1968 беше темата на две събития в столицата, организирани от Чешкият център, съвместно с Посолството на Чешката република в София и Фестивала „Фотофабрика“:

Фотоизложбата 21 август 1968: краят на Пражката пролет и прожекцията на документалния филм „Братя отвъд гроба“.

На фотоизложбата, открита в Експозицията за национално помирение (Гарнизонно стрелбище) бяха представени снимки от август 1968 от общо 19 фотографи и от пет архива.

Куратор на изложбата е Дана Киндрова, която е също така фотограф и темата за съветските войски не й е чужда. През 1990 – 1991 г. заснема оттеглянето им от Чехословакия, а впоследствие, след като преди 15 години прави публикация на тази тема, решава да събира фотографии, запечатали тяхното „пристигане“. Четири години издирва снимки не само сред фотографи, наследници на авторски права, колекционери, но и в архивите на много институции.

За Анализи.бг Дана Киндрова добави: „Снимките са отпечатани върху пенокартон, т.е. не става въпрос за увеличени оригинали, защото през 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било възможно да се показват фотографии запечатали нахлуването на войските и авторите старателно са пазили негативите. Всички фотографии са разпечатани от сканирани копия, направени от оригиналните негативи и благодарение на тази техника качеството им е много добро“.

Еми Барух, директор на Фондация „Фотофабрика“: „Изложбата е селекция от документални фотографии, заключили на хартия онзи августовски ден, когато Пролетта свършва, за да започне нов политически сезон. Снимките са репортажни, но изглеждат като режисирани кадри от игрален филм. А изложбата идва като част от нашето закъсняло извинение. Днес, 50 години по-късно, 1968-а не изглежда толкова далече“.

Изложбата ще продължи до 15 юни.

Преди малко завърши и прожекцията на документалния филм на Мартин Джазаири „Братя отвъд гроба“ и състоялата се след прожекцията дискусия.

Едва ли бихме занимавали читателите със съдържанието на филма, ако той не носеше един феномен – за несъвършения живот, често предлагащ епизоди, по-изумителни и от най-съвършената художествена измислица.

Заснет през 2017 г., филмът разкрива съдбата на някогашните деца от Миловице – градче, в което по време на окупацията са настанени съветските войски, заедно със семействата им. Филмът проследява и историята на две от тези деца, днес с кариера на военни. Някогашните приятели са от двете страни в руско-украинския конфликт и воюват един срещу друг: Герман е етнически руснак, но се бие от страната на Украйна срещу проруските сепаратисти; Юрий е етнически украинец, воюващ от страната на сепаратистите срещу украинците.

Затова и филмът е поглед към разпадането съветската концепция за братство и абсурдността на войната.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter