НАТО иска Европа да плаща повече за сигурност


Много американски лидери, включително Барак Обама и Доналд Тръмп, поискаха Европа да повиши отбранителните си разходи, това е моя първостепенна задача. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред Джърман Маршал фонд в Брюксел, цитиран от Mediapooi. Според него, мирът и сигурността в Европа не са даденост, и тъй като е необходимо силно американско лидерство в НАТО, европейците трябва да поемат справедлив дял от тежестта.
Според Столтенберг Съветът на ЕС тази седмица е показал, че няма намерения за обособяването на европейска армия, нито за единно оперативно командване. Така НАТО остава основата за съвместната отбрана. Държавите, които са част едновременно от ЕС и от НАТО, не могат да имат отделни войски за общността и за пакта, коментира Столтенберг.
„Подкрепям усилията за укрепване на европейската отбрана, но това не трябва да отслабва трансатлантическите връзки. Трябват повече пари за по-добри способности, необходимо е обвързване със съюзници извън ЕС“, категоричен е генералният секретар.
По думите му, разпокъсаността на европейската отбранителна индустрия трябва да бъде преодоляна, защото има твърде много типове въоръжение и това дава отражение върху възможностите за съвместни сражения с армията на САЩ. Столтенберг даде множество примери, сред които и това, че в армията на САЩ на въоръжение са четири типа бойни кораби, докато в Европа тези плавателни съдове са 29 вида.
Европа и Америка се нуждаят една от друга, Америка има интерес от европейската сигурност. Америка няма по-благонадежден партньор, Европа е най-добрият приятел на Америка, заяви Столтенберг на фона на предизборните изявления на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп, поставили под съмнение бъдещето на НАТО в досегашната форма на отбранителния съюз.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter

Предходни анализи в рубриката