Юлското утро 2020
АДВ. НИКОЛАЙ БАНКОВ – Правните комитети
„Ние сме жадни да видим отечеството свободно, па ако щат ме наредили да паса и патките“ *


Николай Банков

На един студентски празник някогашният вожд Тодор Живков се провикна: Сбъдна се заветната мечта на Васил Левски – страната е осеяна с комитети!

Ние изпълнихме заветната повеля на Живков и „посяхме” първия Правен комитет в Пловдив. В книгата си „Правото на ненаказаните” съм развил „нЕкои съображения,” по неговото незабравимо чувство за селски хумор, за създаването на Правните комитети. Бързам да ви уверя, че като „комитетски хора”сме далеч от амбициите да се метнем като сърфисти върху вълната на недоволството, която се надигна в България в последно време.

Разгневените българи настояват преди всичко за законност в управлението на страната, за върховенство на правата и задълженията в основния закон – Конституцията, като преди всичко балансиране на задълженията на правителството и Главния прокурор да съблюдават член Първи от Конституцията:

България е република с парламентарно управление.  Цялата държавна власт произтича от народа

А протестиращият народ иска незабавно оставки  на властимащите, заради това, че погазват основния закон и цялото законодателство. И после какво? Ще чакаме там да се появят от приказките приказните герои, които ще поведат България към сияйното бъдеще. Вече ни водиха 45 години към сияйния комунизъм! След това ни домъкнаха плурализма, вмъкнаха ни в Европейския съюз и се озовахме на последно място там по бедност и на първите места в целия свят по смъртност!

Нашата програма е съвсем ясна – да не оставим никой да се чувства недосегаем от закона!

Видя се, че прокуратурата е политически завързана към властимащите и не посяга на никой от тях, с изключение на Президента, защото се обяви срещу тяхната надменна наглост. Но за да успяваме в начинанията, трябва да преодолеем наложеното флагрантно нарушаване на Конституцията от всички съдилища в България, а най-вече от административните, чрез властващата изтривалка – липсата на правен интерес. Народът не може да търси отговорност от никого, защото нямал правен интерес всеки един, който си е „приписал” правото да се смята за част от народа.

Съвсем пресен пример е отказа на Бургаския административен съд да даде ход на жалбата на граждански организации срещу преотстъпване на общинска улица на Ахмед Доган! Жалбоподателите нямали правен интерес! Тогава  чии са улиците и пътищата в България, чии са плажните ивици, заградени брутално от самозабравили се  „спасители на етническия мир”. А ние от кой етнос сме, за да отстъпваме „само мир да има” на някакъв друг етнос, сякаш България не е унитарна държава, та се пази „автономността на мирното съжителстване” със циганите и турците!

Главният прокурор бил недосегаем за извършени от него престъпления. Недосегаем за подчинените му прокурори. Например той пусна в публичното пространство  записите от разговора на Президента с негов слушател, като това е СРС, което е строго охраняемо като тайна. Ние ще заведем дело пред Гражданската колегия на Софийския градски съд по силата на Гражданско процесуалния кодекс – тъй наречения установителен иск – с което ще искаме от съда да постанови решение, че Иван Гешев в качеството си на Главен прокурор е нарушил закона като е огласил неогласяеми данни. Също да се установи, че е извършил деяния, установявани като неправомерни и от закона за задълженията и договорите – нанасяйки ни вреди като длъжностно лице – да, на нас, като граждани с равни нему права, както и по наказателния кодекс – главата престъпления по служба.

Съдът постановява, че установява, а не осъжда. Както на гражданския съд са задължителни мотивите на наказателния съд в присъдата му, така и  установеното нарушение трябва да задължи прокуратурата да образува досъдебно производство и да внесе обвинителен акт в наказателния съд. Само така можем да ги размърдаме, само така можем да им натежим над съвестта, ако такава притежават или над инстинктите им за самосъхранение, че не са неуязвими и ненаказуеми.

Кметовете се превърнаха във феодали, особено кметовете от партията на сюзерена, който е на власт повече от десет години

За техните действия административните съдилища отхвърлят всякакви претенции на гласоподавателите, натоварени със задълженията да си плащат данъците, със заклинанието – липса на правен интерес.

Примерно пловдивският кмет под прикритието на решение на подчинения му общински съвет прави едно „колело” на улица, запушена от река Марица за над двадесет милиона лева. За толкова пари могат да се асфалтират улиците на крайните квартали. Значи гражданите на Пловдив нямат интерес да се види къде са отишли парите от техните данъци! Сякаш става дума за наддаване за шкембеджийница, та все се търси правен интерес. Ако имаме последователи и в другите градове, да се организират и регистрират  и там правни комитети, то тогава ще накараме кметовете – феодали също да тръпнат от очакване за търсене на отговорност, а не всеки да си въобразява, че прокуратурата е зад партията му!

Но няма да се спрем само с общинските закононарушения. Като част от суверена имаме право да търсим отговорност за националните провали. Защо не за нищожното решение да се закрият четири блока на АЕЦ Козлодуй? Нищожните решения не се покриват с давност! Същото е за потоците, за „Белене”, за много други тресавища, където са хвърлени престъпно милиарди народна пара, което можеше да отиде  за „възпроизводство” на българчета!

„Вождът” Бойко Борисов извърши поредица престъпления по служба, но винаги са потушавани всякакви опити за разследване. Стига му само „Ало, Ваньо!” Неизброими са останалите. Ще ги „изброяваме” в съда!

Конституцията ни дава това право!

*Из писмото на Васил Левски до Филип Тотю, 01. 03. 1871 г.

Адвокат Николай Банков упражнява професията си от 1967 г. Бил е член на Съвета на Пловдивската адвокатска колегия, 1987 – 1989 г., член на Висшия адвокатски съвет 1992 – 1995 г. Автор е на публицистичните книги „Виновни и невинни“, „Престъпленията на ненаказаните“, „Правото на ненаказаните“. В началото на годината Николай Банков инициира учредяването на първия Правен комитет в град Пловдив и бе избран за негов почетен председател. Председател на комитета е адв. Стефан Харизанов.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter