Четиво за неудовлетворени политици и коментатори
АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ: Стой! Долу ръцете! Не досягай народа!
Свали си шапката и се поклони на този измъчен страдалец, на този дълготърпелив мъченик, на тоя, който ти дава храна и живот, поклони се на българския народ!


Алеко Константинов

Galina Melamed

Чета коментарите и се чудя. Народът бил тъп, робски, продажен и т.н. И понеже съм книжен човек си спомних кого, мислите. Алеко, разбира се.⇓⇓⇓

Стой! Долу ръцете! Не досягай народа! Свали си шапката и се поклони на този измъчен страдалец, на този дълготърпелив мъченик, на тоя, който ти дава храна и живот, поклони се на българския народ!

Този народ, когато е имал светла точка отпреде си, когато му се е посочвала свята цел, той се е устремявал към тази цел с въодушевление, достойно за благородна и напредничава нация.

Когато неговите учители му казаха, че в просвещението ще изчерпе сила, за да стръсне от гърба си духовното и политическо иго, този народ разви такава експанзивна енергия за разпространение на просвещението, щото в един поразително кратък период нашите градове и села се украсиха с училища, читалища, женски дружества и такова чисто, благородно, единодушно увлечение облада целия народ, щото подобен светъл период би направил чест в историята на която щете държава.

Втори път, когато неговите водители му казаха, че един развратен монарх е нахълтал хайдушки в отечеството ни, за да попречи на святото дело на братското съединение – целият  български народ, като един человек, се впусна като ураган и изчисти страната ни от подлото нашествие.

Народ, който в такъв кратък период брои такива две светли епохи, не е народ за осъждане. Долу шапките!

Но преди тези два светли момента, но между тях, но след тях, кой, кой? – Създателю всевишни! Кой го е упътил към някоя свята цел?…

Кой в безкористно, в свято патриотическо увлечение, кой с чиста пламенна душа на апостол му е казал:

– Мили народе! (Уви, колко е осквернено това свято възклицание!) В я р в а й в това, н а д я в а й  с е на това, л ю б и това и ти ще благуваш!

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter