Brexit и отвъд
Анализатори сигнализират за влошени икономически показатели в Обединеното кралство
Данните от проучване през декември за съжаление не дават основание за празнично веселие


Британската бизнес активност се сви през настоящия месец с най-сериозно темпо от средата на 2016 година насам с оглед на несигурността преди проведените през миналата седмица общи избори в страната, които бяха спечелени убедително от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън. Това  показват резултатите  от предварителното PMI бизнес проучване за Великобритания на агенциите IHS Markit и CIPS, цитирано от БНР.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, се понижи изненадващо през декември до 48,5 пункта спрямо 49,3 пункта през ноември и очаквания за повишение до 49,5 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от юли 2016-а година насам – непосредствено след проведения във Великобритания референдум в подкрепа за Брекзит.

Промишленият PMI индекс се влоши през ноември още по-рязко до 47,4 пункта от 48,9 пункта месец по-рано и очаквания за индекс на ниво от 49,2 пункта, задържайки за осми пореден месец под важната бариера от 50 пункта, което е сигнал за трайно свиване на активността в този сектор и най-продължителното му влошаване от средата на 2009-а година насам, когато беше в сила световната финансова и икономическа криза.

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата във Великобритания сфера на услугите, също отбеляза изненадващ спад към 41-месечно дъно от 49,0 пункта спрямо 49,3 пункта през октомври и прогноза за слабо повишение към 49,5 пункта. Това е също най-ниско ниво на индекса от юли 2016 година (месец след изненадващия вот в подкрепа за Брекзит на референдума във Великобритания).

Данните предполагат, че петата най-голяма икономика в света е на път да се свие през четвъртото тримесечие, коментира в авторски текст за финансовата медия Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter