Преброяване на порциите
Антикорупционният фонд изрази съмнение, че Ахмед Доган е избягнал облагане с данъци – разпраща сигнали до ДАНС, НАП, КЕВР и Министерство на енергетиката
Задълбоченият анализ около „ТЕЦ Варна“ пораждал редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес


Фондация „Антикорупционен фонд“ сигнализира ДАНС, Министерство на енергетиката и КЕВР заради решение на държавно дружество да заплати милиони левове за студен резерв на „ТЕЦ Варна“ чиято техническа изправност е под въпрос.

Това обстоятелство предпоставя и евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България.

Сигнализирани са и Националната агенция за приходите  във връзка със съмнения за избягване на данъци в  придобиване на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС, Ахмед Доган, през август 2018.

Бойко Станкушев, директор на организацията коментира:

Задълбоченият анализ на историята на „ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица.

Обобщихме част от съмненията и въпросите си в тези четири сигнала до институциите. Настояваме за обстойна проверка на целия казус

С цел информиране на широката общественост, Антикорупционния фонд разпространи и видео материал с някои от най-любопитните факти от историята на доскоро втората по големина топлоцентрала в България. Видеото можете да видите тук.

От фонда посочват, че отговорност за разпределянето на студеният резерв – мощности, които стоят в готовност и се активират само при нужда, за да компенсират резки скокове в потреблението на електроенергия – носи Енергийният системен оператор (ЕСО).

През февруари 2018 без ясен мотив е сменено цялото ръководство на ЕСО.  Новото ръководство обявява търг за рекордните 570 МВт мощности, необходими като студен резерв за летния сезон на 2018! 

За сравнение – студеният резерв през зимата е обичайно 700 МВт. 

След внезапен отказ от страна на държавната „ТЕЦ Марица Изток – 2“ от вече спечелен след търг договор за предоставяне на студен резерв, ЕСО избира „ТЕЦ Варна“. От този и последващи търгове, през 2018 г. на централата са заплатени 2,8 млн. лв. за периода май – юли 2018 г. и 24,9 млн. лв. за периода август –  октомври 2018 г. само за осигуряването на студен резерв. В допълнение, ТЕЦ-ът е получил и допълнителни плащания в неизвестен размер за активиране на студен резерв.

Съмненията на АКФ относно техническата изправност на ТЕЦ „Варна“ и възможността на централата да изпълнява договорните си задължения се коренят в следните факти:

На 05.09.2017 г. КЕВР разрешава на „ТЕЦ Варна“ да изведе от експлоатация енергийни блокове № 1, 2 и 3. Към момента варненският ТЕЦ е лицензиран да произвежда електрическа енергия чрез оставащите три енергоблокове, а от тях, единствено за енергоблок № 6 има публично разпространена информация, че е преминал необходимите тестове и може да функционира безопасно като източник за предоставяне на студен резерв.

В отговор на журналистически въпрос през май 2019 г., ЕСО заявяват, че „не са извършвали проверки на място в ТЕЦ „Варна“ за експлоатационна годност на съоръженията, тъй като нямат подобни задължения съгласно българското законодателство.

В началото на 2019 г., „ТЕЦ Варна“ открива процедури за възлагане на обществени поръчки за ремонт на блок 6. Съгласно обосновката на поръчките, ремонтите на блок 6 са изключително спешни поради значителни пробиви и критично изтъняване на елементи от котелната система, вече довели до поредица от принудителни спирания на блока и неуправляемост на процесите. Според ръководството на ТЕЦ-а, тези обстоятелства сочат на не добра експлоатационна надеждност и потенциално системно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на практика означава невъзможност да бъдат изпълнени договорните отношения със системния оператор. 

Впоследствие, ръководството на ТЕЦ-а отлага ремонтите за 2020 г. поради икономическа нецелесъобразност.

Неясно остава по какъв начин „ТЕЦ Варна“ планира да изпълни задълженията си към ЕСО до 31.07.2019 г. при положение, че единственият енергоблок, с който е могло да направи това, е „неуправляем“, според преценката на самото дружество. Неясно остава и как ТЕЦ-а изпълнява лицензионните си задължения за използване на енергийни обекти, отговарящи на нормативните изисквания за безопасна експлоатация и за опазване на околната среда.

Освен това, в края на юни предстои нов търг за студен резерв за следващ едногодишен период. Щом ЕСО не проверява експлоатационната годност на кандидатите за студен резерв и спешните ремонти на блок 6 са отложени за 2020 г., в случай че „ТЕЦ Варна“ спечели новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната е още по-съществен.

След като оповести пред българското общество всичките тези обстоятелства

Антикорупционният фонд призовава енергийните институции да осъществят контролните си правомощия по Закона за енергетиката и да се произнесат относно съмненията за ниска експлоатационна годност и неизпълнение на лицензионни задължения на варненския ТЕЦ, като при установени нередности – да дадат задължителни предписания, да наложат принудителни административни мерки и административни наказания.

Неправителствената организация призовава също така ДАНС да провери и да гарантира, че не налице опасност за енергийната и екологичната сигурност, като съществен елемент на националната сигурност на страната.

Фондът призовава и Националната агенция по приходите да провери сделките между свързани лица в механизма на придобиване на „ТЕЦ Варна“, реалните плащания и произхода на средствата за извършването им, както и заплащането на дължимите данъци.

В случая Ахмед Доган няма как да подаде оставка от всичките си постове, както бе принуден да го направи Цветан Цветанов след предишното разследване на Антикорупционния фонд. Званието „почетен председател“ е за цял живот. Може ли някой да му накриви феса?

ВЕЧЕ СЪМ ГО КАЗАЛ: От кого Ахмед Доган взе идеята да развива „Пристанище ТЕЦ Езерово“?*

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter