По примера на Марк Порций Катон Стари*
АСЕН ГЕНОВ: Паметника на съветската армия трябва да бъде разрушен
Важното в случая е, че се повдига темата, при това на политическо ниво, за бъдещето на този градоустройствен тумор, наследен от най-мрачните времена на комунистическия режим


Асен Генов

Архитектите не са художници. Не очаквайте от тях да проявят уменията на Леонардо или Моне.

И аз не съм художник, но все пак знам от коя страна на четката са косъмчетата за рисуване и никога не си остря моливите с острилка – ползвам само макетно ножче.

Въпреки това, посещавал съм десетки изложби – основно живопис и пейзажи) на архитекти и винаги съм се радвал на леко наивното излъчване на творбите им.

Казвам това, като увод към същността на това, което ме тормози от дни. Какъв бил проектът… Даже не е проект, а идея, скалъпена за 10 минути я на аутокад, я на фотошоп, за “трансформация” на т.нар. Паметник на съветската армия в нещо друго. Вариантите са два.

Първият, признавам, дори мен ме притесни с това, че е на границата на кича – да заменим шпагина с огромен герб на България. Това дори няма да го коментирам.

Втората идея, по-актуалната днес, е да се “погребе” ПСА/МОЧА под могила, покрита в зеленина. Доколкото аз я разбрах – включва възможност за движение под повърхността и изглед към самата конструкция на “паметника”. Своеобразните коридори, мисля, че го прочетох някъде, може да са организирани като постоянна експозиция за жестокостите и престъпленията на комунизма.

Защо не?

По същество – добри или лоши са идеите – това няма никакво значение. Важното в случая е, че се повдига темата, при това на политическо ниво, за бъдещето на този градоустройствен тумор, наследен от най-мрачните времена на комунистическия режим.

Защо още е важно?

Защото ГЕРБ на Борисов и Фандъкова, след три мандата не успяха да направят нищо, дори повече! Охраняваха този пропаганден инструмент на съветската и постсъветска намеса в суверенните дела на България. Назначават и до днес охрана преди знакови дати – 9 май, 9 септември – само и само да не ядосаме Москва с някое и друго графити срещу комунизма и руската / съветска намеса у нас и по света.

А когато един разговор по толкова важна тема започне, той неминуемо ще доведе до резултат. В случая с ПСА единственият обществено значим, верен и полезен ход би бил демонтаж на конструкцията и преместване на композициите в музея на тоталитарното изкуство, когото Рашидов преименува в музей на социалистическото изкуство. С неясни мотиви и против реалността, фактите и истината.

В този смисъл, естетическата оценка на идеята на арх. Borislav Ignatov за “трансформация” на ПСА ни най-малко не ме интересува.

За мен е важна по-ли-ти-чес-ка-та. А от политическа оценка бягат всички – от ГЕРБ, до спасителя на София Б. Бонев.

ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ: Питайте „Спаси София“ за паметника на съветската армия

Ето затова, тази идея – добра или лоша, грозна, кичозна или красива, е важна в политически смисъл.

ПСА трябва да бъде разрушен.

 

*Марк Порций Катон Стари е виден древноримски политически деец, който пръв започва да пише проза на латински език. Един от най-авторитетните сенатори от времето на Римската република. В последните години на пуническите войни Марк Порций винаги завършвал речите си в сената с думите: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam – Картаген трябва да бъде разрушен. Това се случило чак след края на Третата пуническа война. Колко ще почака авторът на текста Асен Генов, който публикуваме от неговия фейсбук профил, предстои да видим.АНАЛИЗИ БГ също така е готов да публикува цялата полемика, която може да предизвика настояването на Асен Генов.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter