Change My Mind*
АСЕН ГЕНОВ: Сега внимавайте! Ще кажа няколко косвено добри думи за БПЦ
Първо прочетете, па тогава хвърлете камъните!


Асен Генов

Каква е ситуацията в страната? Въведена ли е пълна карантина, разбирай: пълна забрана за излизане, подобна на Гърция или, примерно, Италия?

Не. Какво имаме?

В голямата си част, като изключим кина, кръчми и магазини, имаме препоръчителни мерки за социална дистанция. Дори маските не са *must*, а са препоръчителна лична мярка.

Какво имаме като позиция от страна на духовенството на БПЦ?

Имаме уверение, че са взети всички мерки за предотвратяване на струпванията на хора и дезинфекция. Имаме и уверение от страна на властта, че ще се осигури редът в дните на християнския празник.

Какво имаме като ситуация в страната?

Имаме 624 души, официално обявени като инфектирани от Коронавирус и 24 официално обявени смъртни случая. Това е много далеч от всички стандарти за епидемия, приети от държавните институции. Данните могат да се проверят в съответните административни документи.

Тоест?

Имаме усилие от страна на властта, при тези похвално и самохвално ниски, далеч от епидемиологични данни, да убеди клира на БПЦ, че имаме тежка епидемиологична ситуация.

 Какво прави Клирът?

Услужливо ласкае властта как мерките дават резултат – разбирай, властта се справя отлично. Имаме и отказ от страна на клира да затвори храмовете за т.нар. “църковни хора”. Не се наемам да отговоря защо висшият клир играе тази игра с властта. Това е въпрос на тяхната съвест.

Но си задавам въпроса:

Ако БПЦ е декларирала, че ще спази всички предпазни мерки и е призовала, а вярващите да ги спазват, включително и по отношение на стоенето вкъщи, и ако отчетем ниските данни за броя заболели, тогава неминуемо следва да се запитаме кое от двете е вярно?

  1. Данните са реални, тоест, епидемиологичната обстановка е под контрол?
  2. Или данните не са верни – Мутафчийски твърди, че се разкриват 2 на 11 болни – и страната е в критична ситуация, която се премълчава от властта?

Задавам си тези въпроси именно защото искрено уважавам вярата у хората и смятам, че тя е неотменимо човешко право.

Сега хвърлете камъните!

*Обори ме!

Прочетено във фейсбук профила Асен Генов

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter