Аферата ЧЕЗ:
ПУСНАХА ВИ
ПО
ПЪРЗАЛКАТА♦ Никакво държавно участие в капитала не може да се случи въпреки клетвите на правителство, Гинчето и самата ЧЕЗ

Григор Лилов, Фейсбук

Днес отново правителство, управляващо мнозинство, опозиция, експерти и коментатори ви пуснаха по пързалката.
Пързалката е приказката за евентуално държавно участие в капитала на нашенското ЧЕЗ.
С нея ви забаламосват, за да се смаже обществения механизъм на аферата и тя да се осъществи без големи протести.
ЧЕЗ също е част от забаламосването – сделката е на завишена цена и имат полза да мине.

Григор Лилов

Държавно участие обаче в капитала на нашенската ЧЕЗ е невъзможно.
Невъзможно е, защото има ЕС – неговия Трети енергиен пакет и условия за така нар. „вертикално интегрирани предприятия“.

За да не обяснявам дълго – при участие на държавата крайното становище ще трябва да се даде от Европейската комисия. При сделка със знамето на държавата, понесено от Гинчето, някой храни ли илюзии какъв ще бъде отговорът?

Всъщност отговорът вече го имаме!
Още сега.
Даден е!
Той се нарича заемът на ЕБВР (Европейска банка за възстановяване и развитие) за 116 млн. евро. Според условието на отпускането му (ноември 2016), ако нашенската ЧЕЗ се продаде на нестратегически инвеститор или такъв, взет от улицата, кредитът става незабавно изискуем (подлежи веднага на връщане).
Та затова родната Държавна банка за развитие реши да да даде рамо на Гинчето, защото тези милиони и милиони незабавно трябва да се платят веднага обратно.

Родния елит чудесно знае това, ама ви баламосва заради политическите си дивиденти. Както отдавна съм обяснил, при афери парите нямат цвят, партийците стават безцветни, само и само да се пипне авантата.
Ще се самоцитирам по повод една моя публикация за една такава афера от 1995 г. „Те са като пръстите на една ръка – могат да се движат и един срещу друг, но само така се получава желания захват, с който се пипва златната ябълка.“

Пак ще повторя: държавата няма да влезе в ЧЕЗ, но ще плати на Гинчето да си вземе ЧЕЗ – както пряко чрез ББР, така и косвено, като осигури свои пари за депозити в частни банки, които ще отпуснат, обаче от тяхното си име, заемите за Гинчето.
Насреща срещу тези кредити Гинчето ще заложи вземанията от вас – сумите, които плащате за тока.
В случая е важното от името на коя нейна фирма и от името на кои родни дружества на ЧЕЗ ще го направи.
На бас, че за многомилионните държавни пари залогът ще е от името на Интерком с неговите жалки 50 000 лв. капитал!
От аферата у нас ще намажат и други. Например минотарните акционери, сред които водещата е ТИМ. При високата цена (платена и от държавата) техните акции от родната ЧЕЗ съответно също ще бъдат откупени на висока цена.

В резултат тези стотици и стотици милиони ще ви бъдат калкулирани в сметките. Рано или късно! Според мен решението ще влезе в сила от новия регулативен сезон – 1 юли, за да си измият ръцете, че го е поискал ЧЕЗ (както знаете, енергоразпределението вече си направи устата за драстично поскъпване на тока). Затова и срокът за приключване на сделката е 9 месеца – за да се забрави, а не по-къс.

Аферата си върви по сценария. Само някои гласове – като моя засега го пообъркаха.
Но самотен глас не е в състояние да я спре.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter