АРХ. ПЕТЪР ДИКОВ: #МалкиСофийскиИстории
А ДАНО, АМА НАДАЛИ… 39. Аквапарк „Чепинци“ – една неосъществена възможност
Страхът от публично-частното партньорство, който провали един добър германски опит


арх. Петър Диков

Аквапаркът, който е на снимката от Гугъл, е до Ердинг, град с 34 хиляди жители, по-известен у нас с живата бира Ердингер

Годината бе 2008 и при мен в НАГ дойде българин, отдавна живеещ в Германия, който се интересуваше от място в София, където е възможно да се изгради модерен аквапарк. Имаше желание да инвестира и да го изгради. По повод на разговора и желанието да се реализира модерен аквапарк в столицата, си направих труда и проучих немския опит в тази област.

До Мюнхен, където има топли минерални води (между 50 и 60 градуса), са направени няколко аквапарка, които освен чисто търговски обекти на забавлението, са и обекти на здравето, лечението и спорта. Схемата на ползване е разработена така, че да осигури тези на пръв поглед несъвместими предназначения.

Аквапаркът се разполага на терен в близост до град, достатъчно голям за да може да осигури потенциални ползватели и да обезпечи развитието му във времето. Освен това се използва топлата минерална вода както за здраве, така и за енергийна ефективност. На входа на комплекса по правило има етажен паркинг за 400-500 автомобила, както и наземни паркинги.

Самият аквапарк обикновено има покрита и открита част с басейни, водни пързалки, сауни, балнеологична част с всички необходими елементи. Покритите части са направени така, че през лятото да могат да се отварят и да стават открити. Има и кафенета и ресторанти. Към някои комплекси има развит парк със спортни игрища. Обикновено има и хотел.

Впечатляващ е начина на работа на аквапарка

Сутрин в делничен ден – между 10 и 13 часа комплексът работи предимно с пенсионери, като по-голямата част от таксата за посещение се плаща от пенсионните фондове – така те се грижат за здравето им вместо да плащат скъпо за лекарства и болници…

Ранният следобед – от  13 до 17 ч. – посещенията са предимно от ученици, като са насочени главно към спорт и забавления. И при тях част от таксата за посещение се покрива от общината, като грижа за здравословния живот и развитието на децата.

След 17 ч. до 22 ч. комплексът се посещава основно от работещи и семейства. Петък и събота от 22 ч. до 3 ч. работи като дискотека за младежите. А събота и неделя е целодневно на стандартни платени посещения.

Прилагам за илюстрация един от немските примери. Аквапаркът, който е на снимката от Гугъл, е до Ердинг, град с 34 хиляди жители, по-известен у нас с живата бира Ердингер и намиращ се на 36 километра от Мюнхен…

Комплексът е изграден върху площ от 120 дка

През 2008 г., когато правих първото проучване, входният билет за „Ердинг Терме“ беше 15 евро, а сега, към 2022 г. е 40 евро… аквапаркът и преди и сега работи с пълна пара…

Това за мен бе впечатляваща идея и започнахме да изследваме възможни локации в Столична община.

Най-подходящото място, което открихме, бе южно от село Чепинци

С добра връзка от проектната по онова време Северна скоростна тангента и със северната дъга на околовръстния път, 220 декара земя частна общинска собственост, на 150 метра от минерален извор с дебит 7-10 литра в секунда, с температура 55 градуса и с качества на минералната вода абсолютно същите като в световно известния чешки курорт Карлови Вари…

В добавка теренът граничи с коритото на река Лесновска, което при добива на инертни материали от стари баластиери, се е превърнало в прекрасна линейна водна площ с дължина над 1800 метра и ширина 300 метра.

Проектантът арх. Иван Велчев изработи Подробния устройствен план (ПУП) с всички необходими проучвания и схеми за по-малко от година. В проекта е предвиден покрит аквапарк, парк с открити басейни, спортен комплекс, хотел и паркинг. Към езерото бе заложена идеята да се развие комплекс за водни и риболовни спортове със състезателни характеристики.

След процедурата по първо обявяване ПУП бе приет с решение № 36 на Столичния общински съвет на 28.01.2010 г.

Последва една тригодишна съдебна сага, свързана с обжалване на плана от засегнати собственици. Така и не разбрах с какво са засегнати, след като такъв комплекс дава перспектива и на съседните имоти, като освен това би вдигнал цената им в пъти. През 2013 г. обаче все пак планът влезе в сила. Междувременно кандидат-инвеститорът направи няколко опита да получи съгласие за стартиране на инвестиционна процедура. Загрижените за благото на софиянци общински съветници не дадоха друг шанс, освен покупка на земята на търг. Това явно бе неприемливо като икономика на проекта – тогава разчетите бяха за необходими около 50 милиона евро само за изграждането на комплекса. Страхът от публично-частното партньорство и липсата на възможности за схема са вероятните причини за провала на преговорите.

Кандидат-инвеститорът някъде изчезна, а устройствения план отиде в архива

Всъщност оказа се, че не е съвсем в архива. Когато писах този материал, попаднах на интернет страницата на Столичната агенция по приватизация. Там с няколко изречения е представен проектът „Аквапарк Чепинци“. И толкова…Вероятно от Агенцията така си представят усилено търсене на нови инвеститори за София…евентуално ако някой попадне на страницата…

А дано, ама надали…

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter