#Новина с апостроф
Белодробната болница във Велико Търново търси сестри – заплата 2 650 лева
Не вEрвайте в подвеждащи реклами


Кин Стоянов

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново спешно се нуждае от поне пет медицински сестри, за да гарантира качествена медицинска помощ на болните с коронавирусна инфекция и на пациентите с туберкулоза, съобщава кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

По-нататък става ясно, че високите заплати, с които болницата се опитва да привлече медицинските сестри не са това, каквото изглеждат. Възнагражденията се били формирали от 1000 лева стартова заплата и добавките за работа в Covid среда, прослуженото време и наднормения труд.

Цялата новина⇓

Защо трябва  да разглеждаме размера на предлаганите заплати като подвеждаща реклама?

Ами, преди всичко стартовата заплата надвишава само с 50 лева, заплатата в размер на 950 лева, която беше договорена за медицинските сестри още преди година. Друг е въпросът колко от работодателите в здравеопазването у нас спазват тази уговорка. Още по-друг е въпросът доколко и докога са гарантирани добавките за работа в Covid среда. Непрекъснато четем новини за медици и здравни специалисти, които негодуват, че не са получили парите си за работа в Covid средата. Колкото до добавките за наднормен труд – просто е срамота да посочим какви стотинки получават за извънреден час медицинските сестри.

С трици маймуни не се лъжат – обичаше да казва моята баба.

Специалистите по здравни грижи у нас не са маймуни. Медицинските ни сестри и акушерките и рентгеновите лаборанти и фелдшерите – всички  не са подофицерите на докторите…

Специалистите по здравни грижи са отделен род войска в армията на здравеопазването

И като отделен род войска имат своите редници, лейтенанти, капитани и генерали.

А Българската асоциация на специалистите по здравни грижи – организацията, която по закон трябва да въведе стандартите в сектора – още отпреди десетилетие настоява стартовата заплата за специалистите по здравни грижи да бъде в размер на три минимални работни заплати.

Ами лекарите, ще попитате…

Ами лекарите да стартират с четири или пет минимални работни заплати! Въпрос на политика от страна на Българския лекарски съюз. При това БЛС е участник при приемането на Националния рамков договор в здравеопазването, докато БАПЗГ е само наблюдател. Така са решили законотворците.

Големи ли ви се виждат тези заплати? А как ви изглеждат пет-шест цифрените заплати на управителите на болници – били  те частни или държавни? Лечебни заведения, които получават пари от Здравната каса. Сиреч нашите пари… Дори да премълчим засега рекордната годишна заплата – над милион, получена от управител на частна болница, за която научихме лани. Лечебно заведение, което е сключило договор с НЗОК, сиреч печалбите му идват от нашите пари. Ала както припяваше в една песен Ангел Ангелов Джендема

Но нека за това да не говорим и нека за това да помълчим…“

Значи ни се свиди да обезпечим с порядъчно заплащане основата на пирамидата, без да ни пука какво се случва на върха?

Невидимата ръка на пазара – ще въздъхнат някои теоретици. А практически нещата стоят така – сестрите и акушерките, специалистите по здравни грижи, които упражняват професията си у нас при своето мнозинство вече са  в пенсионна или пред пенсионна  възраст. За да могат да си докарат средства за живот, те работят най-малко на две места. Свръхнатоварването ги амортизира. Съсловната им организация БАПЗГ бие камбаната и предупреждава на практика откакто е създадена:

Специалисти по здравни грижи недостигат по цял свят, а у нас положението е критично…

Ала никой не ще да чуе за кого бие камбаната. А тя бие за пациентите. Ще дойде време болниците да предлагат двойно повече пари. И няма да има кой да ги вземе. Защото невидимата ръка на пазара ще е прибрала и последните лекари и специалисти по здравни грижи от България в някоя по-добре платена чужбина…

И у нас ще затварят болници – няма да има кой да работи в тях…

И ще мрем яко… Повервайте!

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter