#ВсекиДневно с Ivan Delcheff
Битката при Аустерлиц
Десетилетие преди Ватерло


Иван Делчев

Битката при Аустерлиц, 1810, Франсоа Паскал Симон Жерар, член на революционния трибунал по време на Френската революция, сменил няколко пъти политическите си покровители, собственик на моден салон и официален портретист на императорския Наполеонов двор. Картината изобразява как генерал Жан Рап предава на Наполеон пленения княз Николай Репнин Волконски (в белия мундир). Зад него египетски мамелюци носят трофейни руски знамена. Князете Волконски са един от най-древните руски родове, потомци на черниговския клон на първия руски княз Рюрик.

Осемдесет и пет хилядната армия на третата антифренска коалиция на Австрия, Русия, Великобритания, Швеция и Неаполитанското кралство под командването на генерал Кутузов е разгромена от по-малочислената армия на Наполеон Бонапарт на 2 декември 1805 в битката при Аустерлиц. Фактическият пълководец на победената коалиция е руският император Александър I, който погрешно се доверява на военните планове на австрийските генерали. Съюзната армия загубва 27 хиляди души, мнозинството от които са руски войници. Загубите на французите са наполовина. Независимо от преувеличената оценка на битката от страна на Наполеон победените армии запазват своята боеспособност и военна техника и разполагат с достатъчно ресурси, за да продължат войните срещу Наполеон и да го победят окончателно десет години по-късно.

Точно една година преди тази дата в събора Света Богородица в Париж с участието на папа Пий VII Наполеон е коронован за император на Франция и се венчава за Жозефина.

На тази дата 47 години по-късно пада Втората френска република и Шарл Луи Наполеон Бонапарт, племенник на Наполеон I, става император на Втората френска империя.

Така незначителният корсикански лейтенант от артилерията, уреден с държавна военна стипендия благодарение на връзките на баща му Карло Буонапарте с губернатора на Корсика граф де Марбьоф, променя изцяло политическата география на европейския континент и създава праобраза на обединена Европа под хегемонията на Франция.

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter