БЪЛГАРИ, ЮНАЦИ: Как международната аферистка Ружа Игнатова участва в събитие на сп. The Economist, заедно с президента Плевнелиев, като бе обявена от българските медии за бизнес дама на годината и филантроп


Лидерите на предполагаемата многомилиардна международна пирамидална схема, която включваше маркетинга на криптовалутата OneCoin, бяха обвинени от американски прокурори с измама и пране на пари, съобщава в наши дни Bloomberg

Предполагаемият ръководител на схемата Константин Игнатов бе арестуван в сряда в Международното летище в Лос Анджелис и обвинен в заговор за извършване на измама. Сестрата на Игнатов Ружа, основателката и първоначалният ръководител на OneCoin, беше обвинена в измама с ценни книжа и пране на пари. Към момента тя не е арестувана.

OneCoin генерира 3,4 милиарда евро ($ 3,8 милиарда) от приходите от четвъртото тримесечие на 2014 г. до третото тримесечие на 2016 г., съобщиха разследващите прокурори. Предполагаемата стойност на OneCoin е нараснала от 50 евроцента до 29,95 евро през януари и компанията твърди, че има повече от 3 милиона членове по целия свят, според разседващите.

Но OneCoin няма реална стойност и не предлага на инвеститорите никакъв начин да проследят инвестициите си, като не може да се използва за закупуване на каквото и да е. Според разседващите прокурори обвиняемите са създали компания с много милиарди долари” криптовалута “, базирана изцяло на лъжи и измама. Те обещават голяма възвращаемост и минимален риск, но, в последна сметка, този бизнес е пирамидална схема, основана на дим и огледала.

Според разседващите Ружа Игнатова създала OneCoin през 2014 г. в София, България, като ръководи организацията, докато не изчезва от очите на обществеността през октомври 2017 г. Нейният брат я наследява в средата на 2018 г., казват те.

Още в началото на миналата година Специализираната прокуратура участва в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin), както съобщиха тогава от сайта на прокуратурата на Република България

Прокурори и следователи от отдел „Следствен“ на СП, както и служители на ГДБОП и ДАНС, се включват в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка се включват и активно съдействат представители на Евроджъст и Европол.

Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство, пише в съобщението.

Уикипедия посочва, че създателка на криптовалутата е бизнес предприемачката Ружа Игнатова, която основала компанията OneLife Network, както и фондацията OneWorld Foundation – Фондация  „Един свят“.

В началото на кариерата си Ружа Игнатова постъпва като консултант в международната компания „Маккинзи енд Къмпани“, където работи с редица международни банки и финансови институции.

Според технологичния блог Questona.com Ружа Игнатова е вписана в Търговския регистър като „управител на поне 30 дружества и е едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми. Някои от фирмите, с които Игнатова има връзка, била е техен представител или е участвала в съвета на директорите, са част от инвестиционния фонд CSIF, който се управлява от Цветелина Бориславова.

През 2015г. Ружа представя концепцията за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути на Fourth EU-Southeast Europe Summit организирано от списание The Economist. Освен Ружа Игнатова, други лектори на събитието са президента на България Росен Плевнелиев, и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В сайта на списание „Икономика“ ECONOMIC.BG д-р Ружа Игнатова освен като бизнес дама на годината и представена и като филантроп, създател на социално-отговорен проект One World Foundation. Фондация One World Foundation ще предоставя на деца и юноши по-добро образование и възможности за по-добър живот.

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter