О, минало незабравимо...
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: В момента сме свидетели на повторение на сценария, по който БКП падна от власт преди 30 години
Аналогиите са повече от предвидения и сега две-годишен период за плавно слизане от власт


Весислава Танчева

Ще е дълго, сложно и теоретично. Но напълно разбираемо за всеки, роден преди 1980*, обещавам.В момента сме свидетели на повторение на сценария, по който БКП падна от власт преди 30 години.

Точно по примера на партията-майка, в която половината върхушка на ГЕРБ са били партийни секретари и обслужващ персонал, управляващата сега партия си организира плавно слизане от власт. По съвсем същите причини – да се отърве от отговорността за извършеното и предстоящата икономическа криза, без да губи натрупаното през годините и в пълна безопасност от бъдещи съдебни и всякакви преследвания.

Може да сте позабравили, но БКП не падна от власт на 10 ноември 1989 г. Това се случи чак две години по-късно, през октомври 1991 г., с идването на власт на правителството на Филип Димитров. Друг път ще обяснявам защо то нямаше как да просъществува с подкрепата, но без участието на ДПС.

Аналогиите са повече от предвидения и сега две-годишен период за плавно слизане от власт

На първо място е видимо усилието да предотвратят всякакви бъдещи сътресения, като изберат предварително правилния главен прокурор и си осигурят поне 5-6 години неприкосновеност на личното и фирменото имущество, назначавайки подходящи шефове в съда, следствието и КПКОНПИ. Когато мине давността на евентуалните икономически и финансови престъпления, кой ще ги проверява им е все тая.

Точно същият смокинов лист изигра някогашната Кръгла маса, в която агентите на ДС бяха доста повече от жертвите им. Тогава Доган заяви, че който контролира прокуратурата, той реално държи властта в държавата, независимо кой седи в Парламента и в Министерски съвет. Това е факт и до днес.

До голяма степен, гласуваната през 1991 г Конституция узакони кражбата, като фактически остави правосъдната и правораздавателна система почти същата тоталитарна структура, каквато си беше и по времето на Тошо.

Второ, върви с пълни темпове създаването на удобна политическа опозиция, която ще вземе властта с лозунги за разбиване на статуквото и обещания да накаже корумпираната номенклатура – точно както през 1990 и по-късно през 2009 – но идвайки на власт няма да пипне с пръст парите и свободата на върхушката на ГЕРБ. Така както Луканов и Димитър Попов, а по късно и Борисов, не пипнаха БКП/БСП. Не биха и могли – те са двете страни на една монета. “Караул” са на едни и същи комунистически пари и фамилии…

Най-много да организират показни разследвания и дела, както прословутите Дело от 1 до 4/1990 г., с които уж трябваше да извадим на светло престъпленията на тоталитарния режим и да накажем виновните, но по нито едно от тях нямаше резултат. Въпреки удължените срокове на давност…

Куриозното е, че макар БСП да няма нищо против тази размяна на местата с близначката си ГЕРБ, Столетницата не е разпознавана като алтернатива дори и от собствените си избиратели! Да не говорим, че на тези местни избори сътрудничеството между двете партии по места е вече очевидно. Вижте София, Пловдив и Русе и няма какво повече да търсите!
Следователно, за да е убедителна смяната на властта, трябва да има “ново СДС”. И през 1990 никой не би повярвал, че БЗНС е опозиция. Това “ново СДС” в момента се пече, макар да не ви занимават с него по медиите – то е тайна, де. Ще ни го сервират веднага след местните избори, когато ще е време да дадат на Бацко ви повод да трети недовършен мандат. Е, малко театър ще разиграят, да не са чак толкова видими шменти-капелите.

Точно както в 1990, налага се да минем през Велико народно събрание, за да променим структурата на управление така, че да я има изобщо държавата

Ако продължим аналогията обаче, ГЕРБ ще направят всичко възможно да спечелят изборите и за това ВНС, както навремето БСП спечели изборите за 7-мо ВНС през 1990. Т.е. и бъдещата конституция ще е същото смокиново листо, каквото и сегашната. Целта е в пленарна зала да се водят зрелищни дърляници, които сварено-жабешкото население да приеме за дебати, но да няма опасност някой да предложи и – не дай, боже! – да приеме реална реформа.

Както и в 90-те години, цензорите в медиите вече не се крият. Директно си звънят по редакциите и нареждат кого да канят, кого да гонят, кого да назначат, уволнят или очернят. Дали ще е Велислава Кръстева или Краси Райдовски – все е тая. Телефонът е важен…

Как да се ориентирате в тази пропагандно-дезинформационна мъгла, която веднъж вече сработи безотказно и ни въвлече в 30-годишен “преход”? Кавичките са, защото това си беше просто период на узаконяване на прехода на парите ни от нашите джобове в офшорните сметки на 30-тина тариката, а децата и приятелите ни преминаха еднопосочно през Терминал 1 и 2…

Как да знаете кой си играе с доверието ви и кой не?

Няма друг начин, освен да следите кои не участват в сделката.
Ще ги познаете по това, че ядат бой отвсякъде, пренебрегват ги, маргинализират ги, присмиват им се, търсят им кусури за всяка дреболия и просто не ги допускат до публичен дебат. Защото, току виж казали нещо вярно.
Пък ако някой се е разпознал в описаната по-горе схема, да е жив и здрав и да помни, че кампанията тепърва почва…
КампанИИТЕ.

______________
* Не подценявам родените след 1980 г, в никакъв случай! Просто тези неща не ги пише в учебниците, а в семействата им – в общия случай – никой не говори за тях.
Но пък има Google, който иска, може да потърси инфо.

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter