Обсадата на „Артекс“
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Гадно е да гледаш как пирани изяждат крава
Ще се превърнат ли досегашните собственици от жертви в палачи?


Весислава Танчева

Предишният ми анализ за „Артекс“ и вероятното изнудване с цел превземане на фирмата, даде неочакван резултат.
Получих информация – при това от човек в бранша – че преди около година собствениците са подписали неявен договор за прехвърляне на 30% от фирмата на видна фигура от СИК.

Една от най-видните СИК-аджийски фигури и въпреки това най-предпазливият от всички

Не, не се фукам с интуиция, моето е просто житейски опит. Но всеки може да предположи, ако това е вярно, как ще се развият събитията оттук нататък.

Първо, сега фирмата е sitting duck, строежът е спрян, репутацията им – срината, предстоят трудни дни. Изнудвачите ще приемат формата на спасители и ще предложат на Мирянови да им очистят имиджа в медиите, да им помогнат да си защитят проекта институционално и да говорят с Началника от тяхно име. Те ще се съгласят, което на първо време ще им струва няколко милиона.

Второ, след похарчените милиони за медийна кампания, “обяди и вечери” в дискретна обстановка и многократни откази на Началника да говори лично с тях, някой мил човечец ще им каже, че няма друг начин, освен да прехвърлят още 20% на някой с голямо влияние в СИК. Много голямо.
А може и повече да им поискат, виждала съм да искат до 70% от нечий бизнес.

Трето, с тях ще се свържат колеги от бранша с напълно основателни предупреждения, че фалит на толкова голяма фирма ще повлече и други с ефекта на доминото. От друга страна, делбата на бизнеса е дискретна работа, друг няма да пострада.

Четвърто, ако все още се колебаят, ще им дадат и други поводи за размисъл. С една масивна данъчна проверка, например. Или ДНСК ще им спре още няколко обекта, колкото да им секне източника на кеш пари.

Пето, ще се наложи да избират: осребряват, каквото могат, и изчезват към по-топли и данъчно защитени места на планетата; или дават, каквото им искат и формално запазват управлението на фирмите си, но фактически работят за съдружника в сянка.

Ако изберат второто, бързо ще се превърнат в част от групировката и вече няма да са жертва. Ще са част от палачите…

Това вече се е случвало с други фирми. Много пъти, с леки вариации в подробностите. Мислех да си взема пуканките и да седна на първия ред да погледам.

Но хич не е забавно, досадно е и леко гадно. Като да гледаш за десети път как пирани изяждат крава – отначало си любопитен и леко шокиран, после си само любопитен, но пък виждаш детайли, накрая е просто гадно и досадно… ?

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter