Всекидневни новинарски отсъствия
Липсващите новини от тецовете, през кокаина, до умъртвените прасета…
30 въпроса на Весислава Танчева, които медиите не задават на политиците


Весислава Танчева

Кои теми и новини НЕ видях в емисиите от четвъртък насам, изместени от воайорство, катастрофи – определяни като тежки по неясни критерии…, пожари – каква изненада, лято и пожари… и прочее свръх важни за “града и света” неща.

В продължение на изокването ми тази сутрин:

Всекидневни новинарски кошмари
ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: С какво садистичното медийно ровене в подробности помага?
– Какви бяха липсващите новини:

 1. Първа тема:
  1. Как България влезе в списъка на 20-те най-замърсяващи въздуха на планетата държави?
  2. Каква е връзката между тази новина и ТЕЦ-овете, които незаконно изгарят отровни отпадъци?
  3. Кой е собственик на тия ТЕЦ-ове и с чия благословия си позволява да прави това?
  4. Каква е връзката между т. 1,2 и 3 и пожарите (да си дойдем на думата!) под магистрала “Струма” и в завода-сметище край Шишманци?
  Всекидневни новинарски кошмари
  ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: Екокатастрофата в Шишманци…
  …Става дума за десетки милиони европейски, държавни и общински пари, вложени в проект за 5-6 години, по времето на три поредни правителства

5. Какъв ангажимент е поела България относно затварянето на ТЕЦ-овете на въглища, в какъв срок трябва да реализира тези ангажименти и какви ще са последствията от това – за миньорите (имаха повод да си вдигнат тема – вчера те имаха професионален празник!), за регионите, в които се произвежда ток от въглища, за цената на тока за индустрията и за гражданите?
6. Каква е връзката между точки от 1 до 5 с постоянно качващите се цени на въглеродните емисии, по-голямата част от които плащат не употребяващите изкопаеми горива централи и заводи, а ВСИЧКИ НИЕ, данъкоплатците?
7. Защо ТЕЦ-Варна получи разрешение да мине от въглища на газ, а ТЕЦ-Марица 2 – не?
8. Ако всички въглищни ТЕЦ-ове минат на газ, откъде ще го внасяме, имаме ли инфраструктура това да се случи до 2025 г. (какъвто е ангажиментът по т.5) и какво ще стане с мините и работещите в тях?
9. Кое е по-скъпо – з тварянето на мините и преквалифицирането на няколко хиляди работници или всяка година да плащаме милиарди от бюджета за въглеродни емисии?
10. Ако дадем на Ковачки и на Доган по половин милиард сега – в еднага, в брой – при условие да ни се разкарат от главите вовеки, какво ще стане?

II. Втора тема:
1. Как стана така, че работници в склада на голяма верига хранителни магазини намериха 76 кг кокаин в кашони с банани?
2. Чий е корабът, доставил тези банани, известени ли са предишните и следващите пристанища, на които е спирал, че е възможно да пренася наркотици?
3. На кое българско пристанище са разтоварени контейнерите с кокаин? Кой е собственик на пристанището и какви проверки са задължителни при разтоварване на стоки от Южна Америка?
4. Кой е превозвачът, пренесъл контейнера от пристанището до склада, преди колко време?
5. Ако стойността на дрогата е около 5 милиона лева, правил ли е някой опит да си “получи пратката” от склада и ако не – защо?
6. Кой точно магазин е крайната точка, до която е трябвало да бъдат доставени “бананите”?
7. Каква е връзката между свободно плаващите край нашите брегове пакети кока в спасителни жилетки и тази доставка?
8. Занимават ли се някои концесионери на плажове с “бране” на “банани” и плаващи пакети и ако да, кои точно плажове стопанисват? Каква е цената на чадър и шезлонг там?
9. Ако се занимават, защо още са концесионери, а не разследвани за наркотрафик и пране на пари – заради чадърите и шезлонгите ?
10. А кои точно представители на властта настояват, че всичката тая дрога попада у нас по погрешка и всъщност била за Румъния?

III Трета тема:
1. Избиха ли прасетата в Крушари и стихнаха ли протестите там? Имат повод за темата – намерен е труп на чумаво прасе в река Струма!
2. Колко общо положителни за Африканска чума проби са потвърдени в България и къде точно са взети?
3. Умъртвени и загробени ли са всички 17 000 прасета от фермата в Русенско, където имаше такава проба преди месец?
4. Ако да, къде точно са погребани 17 000 трупа, да припомня – едно прасе е горе-долу колкото един човек?
5. Ако не, колко са умъртвени и колко не са и защо?
6. Ако вместо 17 000, загробени са около 4 000, какво се случва с другите – раздадени, изядени, живи във фермата или не съществуват?
7. Какъв е капацитетът, деклариран от свинефермите в БАБХ и какъв е реално, на място? Ако има разлики, защо? Кой е длъжен да провери?
8. Ако се окаже, че дадена ферма има място за 4 000 прасета, но собствениците декларират, че отглеждат 15 000, за колко взимат субсидия от еврофондовете?
9. А за колко ще вземат обезщетение от същите еврофондове, ако се наложи да евтаназират всичките, защото има чума в България?
10. Ако приемем, че се налага хората по селата да си избият животинките в задните дворове, за да оцелее бранша, кой ще спечели от това и колко пъти – веднъж от субсидии, втори път от обезщетения, трети път от завишени цени поради нараснало търсене?

И ей на, напълнихме емисията, без дори да сме докосвали предстоящите местни избори, предизвестения избор на главен прокурор и въпросът как България се превърна в държава, чийто морски флаг е символ на проблеми и пиратство!
Впрочем, и без да се меся в редакторската политика, искам да знам отговорите на тия 30 въпроса!

 

 

Ако сте харесали статията, може да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter